fbpx
//

Na tržištu postoji mnogo tipova balans bicikala, ali jedan je TOCHAK

Ukoliko ste u potrazi za personaliziranim i, prije svega, kvalitetnim poklonom za dijete uzrasta od dvije do pet godina, onda je Tochak pravi izbor za vas. Riječ je o drvenom balans biciklu koje je osmislio, a zatim i izradio Emir Salkić, arhitekta iz Sarajeva.

On za naš portal govori o ovom proizvodu, procesu izrade i karakteristikama, te nam na početku razgovora otkriva po čemu je Tochak drugačiji u odnosu na slične proizvode dostupne na tržištu.

Emir: Na tržištu postoji mnogo tipova balans bicikala, ali je jedan Tochak. Rekao bih da je Tochak još jedan član porodice, detaljno dizajniran, održiv na način da prelazi s djeteta na dijete, a može i skoro u potpunosti biti recikliran. Svaki ima svoj serijski broj i ime (koje je ujedno i ime djeteta koje ga vozi), a ima i doživotnu garanciju i mogućnost otkupa.

Kidsinfo: Kako ste došli na ideju da napravite prvi Tochak?

Emir: Ideje, iskreno, dolaze svakodnevno. Neke prođu, neke testiram, te se ne ostvare, a neke ostanu i zažive, što je bio slučaj i s Tochkom. Ovo je bilo više potreba te, kako se to u mom slučaju često dešava, odlučih da to probam sam realizirati prije nešto više od tri godine.

Kidsinfo: Koliko je bilo teško izraditi ovaj proizvod?

Emir: Bilo je izazovno ali, rekao bih, ne toliko teško. Najviše vremena je trebalo da se uskladi dizajn s produkcijom, te da se sam bicikl testira i da se od prvog prototipa dođe do pouzdanog proizvoda. I dan danas radim na unapređenju i mislim da to nikada neće ni prestati.

Kidsinfo: Jeste li u trenutku kada ste napravili prvi Tochak imali predstavu da će doživjeti ovoliku popularnost i da će hobi prerasti u pravi biznis?

Emir: Imam osjećaj da sam se potajno nadao da se neće završiti samo na jednom primjerku. Istovremeno mi je jako drago što više od 130 klinaca i klinceza trenutno vozi Tochak u BiH i Evropi, a jedan primjerak je završio u Etiopiji.

Kidsinfo: Ukoliko biste proizvod koji izrađujete trebali da predstavite u kratkim crtama, šta biste o njemu rekli?

Emir: Rekao bih: „Perfektan bicikl za klince“. Ostale odlike su da je izrađen od drveta, lagan i lako upravljiv i dopadljiv.

Kidsinfo: Nerijetko možemo čuti da biciklo bez pedala jedostavno nema smila. Zbog čega bi roditelji djeci trebali kupiti upravo Tochak?

Emir: Naprotiv. Balans bicikl ima potpunog smisla. Djeca imaju potpuno kontrolu jer drže noge na tlu i uče balansirati, te, kada je za to vrijeme, vrlo lako naprave tranziciju na bicikl s pedalama.

Kidsinfo: Nudite i izradu personaliziranih bicikala. Šta je ono što Vam kupci najčešće traže?

Emir: Da, personalizacija je vrlo popularna. Korisnici (češće njihovi roditelji), biraju boju sjedala, vrstu drveta na upravljaču i, najpopularnije, boju točkova. U ponudi je preko 300 nijansi boja, tako da je broj kombinacija jako veliki i svaki Tochak može biti jedinstven.

Kidsinfo: Koliko Vam je vremena potrebno kako biste izradili jedan Tochak?

Emir: Samo sklapanje je vrlo jednostavno i traje 15-ak minuta, s tim da priprema svih dijelova traje nekoliko sati obzirom da se preko 50 posto rada vrši ručno.

Kidsinfio: Imate li u planu da u ponudu uvrstite i neku drugu vrstu proizvoda namijenjenih djeci?

Emir: Kako sam ranije naveo, Tochak konstantno evoluira i napreduje. U pripremi jeste nekoliko dodataka za bicikl kao i komplementarnih proizvoda ali to ćemo, za sada, ostaviti kao tajnu.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Objavljeno dodatno COVID-19 uputstvo za škole, fakultete i vrtiće

Naredna priča

Tamara Ecclestone objavila prvu fotografiju nedavno rođene kćerke

Najnovije iz Igračke za djecu

-->