fbpx

Renata Krstanović, stručnjakinja XY roditeljskog savjetnika: Poremećaj pažnje i hiperaktivnost kod tinejdžera

XY Roditeljski savjetnik na svojoj Facebook stranici svake sedmice  objavljuje savjete Renate Krstanović, geštalt psihoterapeutkinje i dipl. psihologinje koja piše o aktuelnim temama. U današnjem tekstu Renata govori o poremećaju pažnje i hiperaktivnosti (ADHD) kod tinejdžera.

Hiperaktivnost i poremećaj pažnje najčešće vežemo za dječju dob i školarce. Međutim, manje pažnje posvećujemo  činjenici da  se ovi simptomi  mogu nastaviti i u tinejdžerskom dobu. Dešava se da sam poremećaj bude dijagnosticiran tek u pubertetu, nekada i u odraslom dobu (mnogi odrasli ljudi pate od poremećaja pažnje koji nikad nije dijagnosticiran niti liječen dok simptomi mogu biti gotovo neprimjetni).

Simptome dijelimo u tri glavne skupine: hiperaktivnost, impulsivnost i deficit pažnje. Oni se  kod različitih osoba  ne javljaju u istom intenzitetu, odnosno ne moraju se nužno ispoljavati sva tri.

Najčešći simptom je nedostatak pažnje. Osim teškoće usmjeravanja pažnje, javlja se i problem zadržavanja pažnje, te teškoće pamćenja i organizacije obaveza.

Tinejdžeri sa ADHD često ispoljavaju impulsivnost; reaguju i djeluju bez razmišljanja o postupcima i posljedicama, imaju poteškoće s pravilnim rasuđivanjem i rješavanjem problema. Česti su problemi sa uspostavljanjem ili održavanjem međuljudskih odnosa.

Hiperaktivnost kod tinejdžera se ne ispoljava kao kod djece, već  je prisutan osjećaj nemira i nervoze. Iako su razine hiperaktivnosti, impulsivnosti i nepažnje manje  u odnosu na dječju dob, one ometaju tinejdžera u ostvarivanju  maksimalnih potencijala.

Tinejdžeri s ADHD-om imaju akademske i interpersonalne probleme. Oni često  prođu bez adekvatne intervencije i podrške iz okoline, radi mišljenja da su „prerasli“ ADHD (simptomi su manje izraženi,  pojačana motorička aktivnost je nestala). Može se javiti depresija, emocionalna nestabilnost, slabo samopouzdanje, loša slika o sebi i briga o završetku školovanja.

Tinejdžeri često bivaju okarakterisani kao  lijeni i nemotivisani.

Ponašanja koja tinejdžeri mogu razviti pod uticajem poremećaja pažnje i hiperaktivnosti su:

• Zloupotreba psihoaktivnih supstanci što je povezano sa osjećajem manje vrijednosti

• Rano stupanje u spolne odnose

• Rana trudnoća

• Delikventna ponašanja

• Rizično upravljanje vozilima što često rezultira saobraćajnim nesrećama

Ovaj poremećaj zahtjeva dosta razumijevanja i strpljenja od nas kao roditelja. Bitno je uključiti i podršku stručnjaka; psihologa i neuropsihijatra. Također, saradnja s nastavnicima i otvoren razgovor o problemu pruža  više mogućnosti ali i podrške.

Za sva dodatna pitanja obratite se psihološkom savjetovalištu XY Roditeljskog savjetnika. Usluge savjetovališta su besplatne, a možete ih kontaktirati putem e-mail adrese, privatnom porukom na stranici ili pozivom na  broj telefona.

(XY roditeljski savjetnik, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Pokemon karte i autići na daljinsko upravljanje među najskupljim: Korištene igračke koštaju nekoliko hiljada KM

Naredna priča

K KING design: Radionica u kojoj se stvaraju najljepši pokloni

Najnovije iz Zdravlje

-->