fbpx

Renata Krstanović, stručnjakinja XY roditeljskog savjetnika za Kidsinfo: Uloga kućnih ljubimaca u razvoju djece

XY Roditeljski savjetnik na svojoj Facebook stranici svake sedmice  objavljuje savjete Renate Krstanović, geštalt psihoterapeutkinje i dipl. psihologinje koja piše o aktuelnim temama. U današnjem tekstu Renata govori ulozi koju kućni ljubimci imaju kada je riječ o razvoju djece.

U nastavku pročitajte njen tekst i ne zaboravite da se stručnjacima iz XY Roditeljskog savjetnika, koji je dio online platforme Asocijacije XY, možete obratiti za besplatnu psihološku pomoć putem njihove Facebook stranice koja je dostupna na ovom linku. 

Kućni ljubimci imaju važnu ulogu u dječjem odrastanju. Osim što potiču emocionalni, socijalni i psihomotorni razvoj, uspijevaju skrenuti pažnju djeteta od igrica, računara, mobitela i programa na TV-u, koji u današnjem dobu (posebno u vrijeme pandemije) predstavljaju neizbježan dio dječje svakodnevnice. Odrastajući sa ljubimcem, dijete se uči disciplini. Ono postaje odgovorno za opstanak drugog živog bića, a brinući o hranjenju, šetnji i njezi, stvara radne navike. Dijete razvija strpljenje, požrtvovnost, nježnost i empatiju (kroz brigu, pažnju i ljubav prema ljubimcu). Također, kroz druženje i brigu prema ljubimcima, djeca dobivaju intenzivniji osjećaj za svijet u kojem žive i okolinu koja ih okružuje.

Uzmimo u obzir da djeca žive u svijetu odraslih, gdje su odrasle osobe te koje postavljaju pravila, donose odluke, brinu o svemu. Kada u takav svijet, gdje je sve veliko i nedostižno, dođe kućni ljubimac, dijete sebe počinje drugačije doživljavati. Ono je sada odgovorno za bespomoćno biće koje ovisi o njemu, što djetetu daje perspektivu odraslog i osjećaj kompetentnosti. Kućni ljubimci nemaju očekivanja, oni su bezuvjetno vjerni i oduševljeni svakom pažnjom koja im se pokloni. Oni djeci pružaju osjećaj bezuslovnog prihvatanja, bez očekivanja, što utiče na razvoj samopouzdanja i samopoštovanja. Osim prijatelja za igru, dijete dobija osjećaj važnosti. Mnoga djeca se povjeravaju kućnom ljubimcu i na taj način uče izbaciti negativne emocije.

Djeca moraju procijeniti šta životinje doživljavaju, predvidjeti njihove potrebe, i tumačiti ponašanje interpretacijom neverbalnih signala. Na ovaj način, ljubimac pomaže u socijalizaciji djeteta i predstavlja most prema drugim osobama prilikom zbližavanja, upoznavanja i stvaranja novih prijateljstava; razvija se empatija, sposobnost razumijevanja osjećaja drugog bića, što će kasnije koristiti u kontaktu s drugima. Učeći kako da se brine za drugo biće, dijete će naučiti da se bolje brine i o sebi. Također, živeći sa tuđim potrebama naučit će  poštovati druge.

Također, dvije su bitne situacije kroz koje dijete prolazi odrastajući uz ljubimce; kad životinja dođe na svijet i kada ugine. Smrt ljubimca je bolno iskustvo, a način na koji mi (roditelji i bliske osobe) reagujemo u toj situaciji situacijom utiče na to kako će se dijete nositi sa smrću tokom života.Važno je otvoreno govoriti o tuzi koju osjećamo i podijeliti osjećaje s djetetom. S druge strane, rođenje ljubimca nam pruža priliku da objasnimo kako počinje život što može biti početni oblik spolnog odgoja.

Za sva dodatna pitanja obratite se psihološkom savjetovalištu XY Roditeljskog savjetnika. Usluge savjetovališta su besplatne, a možete ih kontaktirati putem e-mail adrese, privatnom porukom na stranici ili pozivom na  broj telefona.

(XY Roditeljski savjetnik, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Dogs Trust će pronaći sretan, trajni dom za Mini, ženku koja je pretrpjela povrede u brutalnom incidentu u Gračanici

Naredna priča

Mjerenjem visine mjerite djetetovo zdravlje

Najnovije iz VIJESTI

-->