fbpx
/

Jelena Đokić, majka troje mališana za Kidsinfo: Tata je zadužen za tješenje, a ja sam policajac

Jelena Đokić jedna je od omiljenih regionalnih influenserica, a razlog, između ostalog, treba potražiti u činjenici da je od onih rijetkih koji na društvenim mrežama pokazuju kako realno izgleda svakodnevica jedne porodice. Naime, Jelena sa suprugom Ivanom ima troje djece; Mariju koja ima tri i po godine, Ivanu koja je godinu mlađa i sina Nebojšu koji ima sedam mjeseci.

 S Jelenom smo razgovarali o roditeljstvu, a na početku  nam otkriva kako je zamišljala da će majčinstvo izgledati prije rođenja djece, te kako se ta ideja s vremenom mijenjala.

Jelena: Oduvijek sam voljela djecu i imala sam priliku da radim kao dadilja, te sam, manje-više, imala iskustva s djecom. Dosljedna sam bila u većini stvari i bilo je onako kako sam zamišljala. Međutim, najveća zabluda je definitivno ona kako se majka osjeća odmah nakon porođaja. Prikazuju nam u filmovima, romanima, pa čak i edukativnim knjigama kako je to divan osjećaj, najljepši i najbolji, te sam se, vjerujući u to, nakon porođaja osjećala kao najveća „nemajka“. Nakon naleta uzbuđenja, znatiželje i svega prirodnog, uletila sam u „baby blues“. Prve dvije sedmice sam imala strašne emotivne oscilacije, od pretjeranog straha za dijete, preko plačljivosti zbog, naprimjer, toga što sam razmišljala kako ću podnijeti kada se bude udavala, pa sve do straha da joj ne naudim. Trebalo je neko vrijeme da se stabilizujem, da shvatim da čak i ta ljubav dolazi s vremenom i da je sasvim u redu tako se osjećati.

Kidsinfo: U čemu Vas je majčinstvo najviše promijenilo?

Jelena: Promijenila sam prioritete. Tolerantnija sam. Češće brojim do deset i biram riječi. Srećnija sam i spašena anksioznosti.

Kada sam postala majka promijenila sam prioritete. Tolerantnija sam. Češće brojim do deset i biram riječi. Srećnija sam i spašena anksioznosti

Kidsinfo: Koliko Vas je dolazak svakog novog djeteta mijenjao i u čemu najviše?  

Jelena: S prvim djetetom sam se, osim „baby bluesa“, snašla dosta dobro. Međutim, sada bih samoj sebi iz tog perioda rekla: „Aman ženo, ne paniči. Diše noću, ne moraš provjeravati 24 puta. Ne mora baš svaka namirnica da se uvodi tri dana…“. S drugim djetetom sam bila dosta opuštenija i nekako sam rutinski radila stvari kao što je kupanje. Osjećala sam veću odgovornost i učila da podjednako dijelim pažnju, te da balansiram. Bila sam svjesna da su hormoni u disbalansu pa sam tad imala mnogo bolji i porođaj i vrijeme nakon njega. S trećim djetetom sam, a opet zbog drugih okolnosti, osjetila da sam sazrela u svakom segmentu i, zapravo, baš uživam u svakom trenutku.https://kidsinfo.ba/2020/10/13/poznate-voditeljice-iskreno-sta-ne-volimo-kod-roditeljstva/

Kidsinfo: Marija, Ivana i Nebojša su još uvijek mali. Koliko je izazovno odgajati djecu koja su generacijski bliska, kako pronaći vrijeme i posvetiti pažnju svima?

Jelena: Moram priznati da je nekad vrlo zahtjevno. Sva sreća, poslušala sam savjet i djecu uključila u sve. Čak je i Marija,  kada se rodila Ivana, bila „pomoćnik“. Zajedno smo se kupale, presvlačile i hranile. Tako i sad njih dvije pomažu oko brata. Znala sam mlađe dijete dojiti, a starijem u isto vrijeme čitati kako se ne bi osjećala ugroženom. Nikada nisam stavila jedno dijete pored mene da spava, a da je drugo odvojeno. Možda će zvučati grubo, ali ne dozvoljavam ni svojim roditeljima, a ni ostalim gostima da, kada donesu poklone, budu podijeljeni. Ako je čokolada, da se naglasi da je za sve. Ne može i ne dozvoljavam da se pravi bilo kakva razlika između njih. Sa svakim djetetom imam dnevno barem po pola sata nasamo. S Nebojšom je to u prijepodnevnim satima, s Ivanom u toku dana kada vodimo „ozbiljne“ razgovore, a s Marijom pred spavanje jer najčešće posljednja zaspi. Tad sam samo njihova mama.

Kidsinfo: Ne postoji starije dijete koje ne pokazuje barem tračak ljubomore prema mlađima. Imate li neku simpatičnu anegdotu kada je o ljubomori među Vašom djecom riječ?

Jelena: Izliva ljubomore, za sad i na svu sreću, prema Nebojši nema. S Marijom imam problem jer je previše vezana, te se jednom prilikom konobar našalio da će joj uzeti brata i nismo mogli da je smirimo sat vremena. Tu noć se budila i plakala, te govorila: „Majko ne daj mu brata, mi smo porodica“. Nekad ne volim što je preosjetljiva jer stalno i svuda moramo ići u „paketu“. Imamo svakodnevne sitne ispade. Recimo, danas je Ivana recitovala pjesmicu i mi smo je pohvalili, a Marija ju je, kako bi bila u centru pažnje, izgurala iz zagrljaja i pjevala na sav glas, a onda se naljutila što nije dobila aplauz.

 Istina je da se ljubav množi, a ne dijeli. Ljepše se jede u društvu, igre su zanimljivije, a osmijesi veći. Tvrdim da je ljubav između djece mami čak i najdraža

Kidsinfo: Kako su u Vašem domu roditeljske obaveze podijeljene?

Jelena: Tata je zadužen za tješenje, ja sam policajac. Mama kupa djecu, tata suši kosu. Mama pravi ručak, tata večeru. Za mijenjanje pelena sam uvijek ja zadužena. Šalu na stranu, „ulijećemo“ jedno drugom gdje god zapne. Nije mi strano da budem superheroj kao tata, niti je njemu strano da ih okupa i nahrani.

Kidsinfo: Koji su, po Vašem mišljenju, najveći izazovi roditeljstva danas?

Jelena: Iskreno, mislim da nam najteže tek dolazi. Uticaj društva, politike, okoline… Za sada se borimo s balansiranjem između obaveza i djece i s organizacijom vremena, a štitimo ih od negativnih stvari i pokušavamo da ostanemo dosljedni.

Kidsinfo: Kojim vrijednostima nastojite naučiti svoju djecu i u kakve ljude biste voljeli da izrastu?

Jelena: Samo da razmišljaju svojom glavom. Za sve. Da nauče da sve ima posljedice, svaki postupak i svaka riječ, i pozitivna i negativna. Kao i svaki roditelj, da budu najbolja verzija sebe.

Kidsinfo: Čime Vas u svom odrastanju najviše oduševljavaju?

Jelena: Fascinira koliko su posvećeni jedni drugima i kako se drže zajedno, a opet su individue za sebe.

Kidsinfo: U kojim momentima Vas najlakše izbace iz takta?

Jelena: Često kažem da sam pogubila živce pričajući. Marija je u fazi kada joj se sve mora nadugo i naširoko objašnjavati, a onda traži da joj sve to ponovim po hiljadu puta čak i kada je to pitanje: „Da li ptice piške?“. Ivana me definitivno najbrže izbaci iz takta jer je jedno vrijeme bilo da, ako nije po njenom, naprasno vrisne. Histeriju ne tolerišem i to me najbrže izbaci iz takta. Nebojša, još uvijek, nema ispade.

Kidsinfo: Kada pogledate na članove svoje porodice, na šta ste najviše ponosni?

Jelena: Na mnogo toga. Na sve riječi koje su se mudro prećutale, na saglasnost pogledom, na sve što smo uspjeli zajedno. Ponosna sam i na sitnice koje mi griju dušu; kad ušuškaju brata noću u polusnu, kada vidim da se drže za ruke, kada vidim da sam im „usadila“ u glavu „izvoli“ i „hvala“. Ponosna sam kada u prodavnici čujem Mariju kako šapuće Ivani da može da izabere samo jednu stvar za svakog od njih, kada pomažu jedna drugoj da vežu pertle i na bezbroj sličnih situacija. Ponosna i zahvalna.

Kidsinfo: Na koji način volite provesti zajedničko, porodično vrijeme?

Jelena: U zajedničkim igrama. Bilo da se igramo imitiranja, doktora, škole, frizerskog salona, s lutkicama ili fota, smijeh i zabava su zagarantovani. Često pravimo i razna takmičenja vani. Nekada kada su iscrpljene, djevojčice vole da gledamo crtani film ili čitamo priče.

Kidsinfo: Statistike pokazuju da se sve više parova, iz ovog ili onog razloga, odlučuje da ima samo jedno dijete. No, zbog čega biste poručili budućim roditeljima da krenu Vašim stopama?

Jelena: Ne bih im poručivala ništa drugo osim da rade kako oni žele. Neko ne može da dobije drugo dijete iz zdravstvenih razloga, neko ne može finansijski da podnese, a neko, prosto, ne želi. I to je u redu. Ne bi ni valjalo da smo svi isti. Ukoliko se ipak dvoume, glasam za veliku porodicu. Istina je da se ljubav množi, a ne dijeli. Ljepše se jede u društvu, igre su zanimljivije, a osmijesi veći. Tvrdim da je ljubav između djece mami čak i najdraža.

Kidsinfo: Na Instagramu ste jako popularni i prati Vas veliki broj, prije svega, žena. Javljaju li Vam se često s pitanjima o roditeljstvu i šta je ono što Vas najčešće pitaju?

Jelena: Najčešća pitanja su o dojenju, uvođenju nemliječne hrane, skidanju pelena i  ćilibarskoj ogrlici. Uglavnom s mamama proćaskam i razmijenim iskustva.

Kidsinfo: Čije Vi savjete o roditeljstvu najradije prihvatate?

Jelena: Stručnih lica. Slušam, iščitam i konsultujem se, a onda sama odlučim kako mislim da je najbolje.

(Milica Brčkalo, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Poznate voditeljice iskreno: Šta ne volimo kod roditeljstva

Naredna priča

COVID-19: Negativne posljedice pandemije najočitije u školskom sistemu

Najnovije iz BEBE

-->