Volite pizzu, ali vam nikako ne polazi za rukom da napravite tijesto koje će biti u rangu s onim iz restorana? Preporučujemo vam da koristite recept food blogera Harry Coopera.
– Osnovne smjernice su da se tijesto ostavi da miruje u frižideru što duže. Neki pišu da je najukusnije nakon tri dana, ali realno ko ima tako izvježbano strpljenje. Mijesite tijesto jer što bolje aktivirate gluten u brašnu to će rezultat biti bolji. U ovome će vam pomoći i maslinovo ulje, a zahvaljujući njemu tijesto će biti hrskavije i aromatičnije. Ako nemate posebne plehove ili ploče za pečenje koristite papir za pečenje. Kao i za svako tijesto, temperatura rerne je vrlo bitna. Za pizzu je savjet da što više zagrijete rernu prije nego ubacite pizzu – napisao je Harry ispod ovog recepta.
Potrebni sastojci za tijesto:
3 šolje brašnja
1 šolja vode
1 velika kašika maslinovog ulja
1 pakovanje kvasca/germe
prstohvat soli
Priprema:
U mlakoj vodi rastopiti i aktivirati kvasac, potom dodati brašno. Umijesiti tijesto i dodati maslinovo ulje. Potrebno je što bolje umijesiti kako bi aktivirali gluten i dobili što ukusnije tijesto. Ostavite tijesto da miruje namjanje 1h na toplom ili nekoliko sati u frižideru. Što duže miruje razvit će ljepšu aromu i manje će se so sjetiti germa.
– Za sos uvijek koristim pasirani paradajz koji kratko prokuham sa začinima. Mozzarela je, takođe, neizostavna. Ovaj put sam stavio i sudžuku s biberom – napisao je on.
(Kidsinfo.ba)