fbpx

Zašto su djeca vragolani pred mamama, a anđeli pred drugima…

Stručnjaci su za Bright Side otkrili zašto djeca imaju tendenciju lošeg ponašanja kada im je mama u blizini.

„Biološki je urođeno da djeca povezuju potrebu hrane i preživljavanje sa svojom majkom. Zbog toga će dječje ponašanje eskalirati u trenu kada vide majku kako bi dobili pažnju od nje na bilo koji način. Tate, s druge strane, simboliziraju povjerenje i igru za djecu. Zbog toga djeca ne traže njihovu trenutnu pažnju, jer s njima nemaju urođenu, biološku vezu za preživljavanje“, objašnjava dr. Ann Corwin.

Djeca nemaju tendenciju pokazivanja čitavog niza emocija s ljudima u koje nemaju povjerenja. Ako misliš da tvoje dijete sprema “najgore” ponašanje za tebe, to zapravo nije istina.

“Počašćuje te” svojim zanovijetanjem, jer to je način na koji ti pokazuje da ti vjeruje i da se osjeća sigurno kad si u blizini. Dakle, gluma može zapravo biti način na koji tvoje dijete kaže: “Osjećam se sigurno i ugodno kad sam s tobom, mama.”

Evo nekoliko načina kako naučiti dijete da bude ljubaznije prema svojoj majci

Prihvatite djetetove muke i nemojte ih uzimati osobno – dajte djetetu vremena i prostora za uznemirenost, samo pazite da ne povrijede sebe ili nikoga u okolini.

Dajte djetetu priliku da se opusti i oslobodi.  Ako vaše dijete ide u vrtić ili školu, ono mora biti “dobro” cijeli dan, a kada dođe kući treba mu dati vremena da se opusti i da budu ono što jeste, da ne pazi na svaki korak.

Neke poslove prenesite na svog partnera. Ako vaše dijete komunicira s tatom manje nego što komunicira s vama, vjerojatno će se prema tati ophoditi “bolje”. S vremena na vrijeme, pitaj svog partnera da ga okupa ili nahrani.

Razgovarajte s djetetom i objasnite mu kako se osjećate.  Nemojte dozvoliti da vas iskorištava. Iako je “loše” ponašanje u vašoj prisutnosti znak povjerenja, trebala bi održavati određeni nivo discipline. Pomozite svom djetetu da shvati da je mama uvijek tu da ga utješi i podrži. No, dajte mu doznanja da i mama ima osjećaje koje treba poštovati.

(Miss7mama.24.sata.hr)

Prethodna priča

Djevojčica pobjedu raka proslavila predivnim fotografijama!

Naredna priča

Fotke poroda koje pokazuju koliko je rodnica čudesna (bez cenzure)

Najnovije iz BEBE

-->