fbpx

Jesenje alergije su na pragu – kako razlikovati dječiju prehladu od alergije?

U ovo doba godine kad su vanjske temperature 30 stepeci C i više, rijetko razmišljamo o nadolazećem periodu i sezonskim alergijama. Ali trebamo znati da jesenje alergije počinju već u avgustu i traju sve do oktobra. Jesenje alergije se mogu razviti i kod djece I odraslih koji nikada prije nisu imali problema, tako da trebamo naučiti raspoznavati osnovne simptome I razlike Pojedini stručnjaci navode da čak 40% pacijenata sa alergijama sklono je ponavljajućim infekcijama respiratornog sistema čiji procenat raste sa dolaskom jeseni.

Nekoliko osnovnih simptoma alergije su:

-Svrab očiju, crvene i suzne oči 

-Svrab i bol u grlu

-Kihanje koje se ponavlja nekoliko puta za redom

-Povećan sekret u nosu i grlu

Djeca koja imaju proljetne ili jesenje alergije imaju puno izraženije simptome svrbeža u nosu; često imaju napade kihanja i obično taru nos rukom prema gore. Takva djeca se, također, češće žale da ih svrbi grlo ili oči, dok se u slučaju prehlade na to ne žale.

S obzirom na to da su simptomi jesenje alergije i prehlade vrlo slični, ponekad ih je teško razlikovati ali se mogu razlikovati na osnovu nekoliko pokazatelja:

-Svrab očiju i nosa javlja se kod alergija, a ne kod prehlad

-Obratite pažnju koliko dugo traju simptomi. Prehlada se izliječi za dva dana, za razliku od alergije koja traje duže

-Sekret koji se nalazi u nosu i grlu kod alergija je vodenast i proziran dok je kod prehlade gust i žuto-zelen.

-Kod alergije kihanje se ponavlja nekoliko puta za redom

-Svakako obratite pažnju javljaju li se simptomi učestalo svake godine u istom vremenskom periodu

-Osjetljivi na sezonske alergije sa terapijom treba da počnu na vreme i da je sprovode sve dok je alergen prisutan u vazduhu.

Pročitajte više o terapiji: U terapiji se koriste razne vrste medikamenata ovisno o simptomima, za lokalnu i peroralnu primjenu, pročitajte šta o tome piše dr Evelina Čehajić na našem portalu. 

Najčešći glavni uzroci tzv. jesenjih alergija

Ambrozija: Ambrozija sadrži veoma sitan polen koji veoma lako prodire u disajne puteve izazivajući tako u nekim situacijama i astmu. Svaki četvrti stanovnik naše planete pati od polenske alergije, a svaki osmi je alergičan na polen ambrozije.

Jesen je godišnje doba koje pogoduje širenju polena isto kao i u proleće. Razlike u temperaturi između noćnih sati kada je oko 10 stepeni do dnevnih 20 stepeni podstiče cvjetanje biljaka. Polen ambrozije važan je uzročnik alergije čije cvjetanje započinje krajem ljeta i početkom jeseni, a traje sve do početka hladnih dana.

Osobe koje su alergične na polen ambrozije trebalo bi u ovom periodu da izbegavaju provjetravanje prostorija u jutarnjim satima. Ako planirate boravak u prirodi neka to bude kad neka vjetra i to najbolje poslijepodnevnim satima i predveče

Grinje i prašina: Dok su alergije u proljeće najčešće izazvane boravkom na otvorenom, u jesen se pojavljuju kao posljedica boravka u zatvorenom prostoru. Zatvoreni zagrijani prostori, domovi, škole, kancelarije, centri za rekreaciju ispune se nevidljivim alergenima.

Topla i vlažna klima pruža idealne uslove za razvoj grinja i prašine. U kupatilu i kuhinji sa zatvorenim prozorima proizvodi se topla i vlažna klima idealna za širenje grinja. Sada kada provodimo više vremena u zatvorenom dolazimo više u kontakt sa alergenima i upravo iz ovog razloga jesen i zima ne predstavljaju pogodan period za one koji pate od alergija.

Jesenje lišće: Povećanjem vlage i smanjenjem količine dnevnog svijetla, prašina se širi kako po domovima tako po drvima i vlažnom lišću. Stoga ako imate dvorište, redovito ga čistite od lišća, a drva čuvajte u dobro izolovanoj prostoriji. Tako ćete izbeći stvaranje prašine jednog od uzročnika simptoma alergije.

 
Savjeti stručnjaka ako vaše dijete pati od sezonskih alergija
“”U periodima kada su procenti alergena u zraku visoki, držite prozore zatvorenim i svaki mjesec promijenite filtere u klima uređajima.
Nakon što djeca uđu u kuću izvana, presvucite im odjeću, a već korištenu operite da bi se saprali svi tragovi alergena.
Nakon boravka vani, djeca trebaju oprati lice, ruke i kosu, i uz pomoć roditelja koristiti blago slanu vodu radi ispiranja očiju i nosa.
Ograničite vanjske aktivnosti u jutarnjim satima kada su količine polena u zraku veće.
Tokom putovanja zatvorite prozore da biste zadržali polen i druge alergene izvan vozila.
 
Osigurajte da tokom sezone polena djeca svakodnevno uzimaju svoj lijek protiv alergije.
 
Prethodna priča

Novi video poznate blogerice: Kako naučiti bebu da spava

Naredna priča

UNICEF i USAID podržali sigurno otvaranje škola

Najnovije iz Zdravlje

-->