fbpx

Renata Krstanović, stručnjakinja XY Roditeljskog savjetnika: Noćno mokrenje

XY Roditeljski savjetnik na svojoj Facebook stranici svake sedmice  objavljuje savjete Renate Krstanović, geštalt psihoterapeutkinje i dipl. psihologinje koja piše o aktuelnim temama. U današnjem tekstu Renata govori o noćnom mokrenju. 

U nastavku pročitajte njen tekst i ne zaboravite da se stručnjacima iz XY Roditeljskog savjetnika, koji je dio online platforma Asocijacije XY, možete obratiti za besplatnu psihološku pomoć putem njihove Facebook stranice koja je dostupna na ovom linku. 

Noćno mokrenje (enureza) se često javlja u dječjoj dobi i prema definiciji je nehotično mokrenje u krevet djece starije od 5 godina. Ovo neugodno iskustvo, kako za djecu tako i za roditelje, često narušava kvalitetu života.
 
Dugo vremena se noćno mokrenje objašnjavalo kao posljedica veće emocionalne ranjivosti djece u osjetljivim fazama razvoja. Polazak u vrtić, rođenje brata ili sestre, preseljenje, izloženost nasilju, promjene u porodičnom funkcionisanju i sukobi te razvojni strahovi se ističu kao uzroci ovog nehotičnog mokrenja. Djeca se, preplavljena negativnim emocijama koje remete normalni tok razvoja, vraćaju u infantilniju, raniju fazu.
 
Novija istraživanja pokazuju da psihičke promjene nisu uzrok već posljedica noćnog mokrenja, koje se javlja djelovanjem više različitih faktora.
 
Reakcije djece na ove situacije su individualne i zavise prvenstveno od reakcije roditelja ali i dječjeg temperamenta i ličnih karakteristika. Ako optužujemo dijete, smatramo ga lijenim, kažnjavamo i/ili ispoljavamo ljutnju i uznemirenost, možemo izazvati niz loših osjećanja a najčešće osjećaj stida. Na ovaj način smanjujemo razvoj samopouzdanja što opet rezultira još većim intenzitetom stida dok sama situacija postaje još teža. Dijete se sada nalazi u „začaranom krugu“ i javljaju se ljutnja, tuga, krivica, uznemirenost, stid i strah. Izbjegavaju druženja,spavanje van kuće, izlete, putovanja i udaljavaju se od vršnjaka smatrajući da nisu kao ostala djeca što ima negativan uticaj na socijalizaciju djece. Nerijetko, nakon početnih neuspjeha dijete postaje nesaradljivo, najviše zbog straha od novog neuspjeha.
 
Da bi što uspješnije pristupili problemu i riješili ga, moramo sebi priznati da on postoji. Ne smijemo čekati da noćno mokrenje prođe samo od sebe jer ga na taj način zanemarujemo i nepovoljno utičemo na mnogo oblasti života djeteta kao i cijele porodice; na školski uspjeh, odnose s vršnjacima, emotivni razvoj samopouzdanje i funkcionisanje.
 
Ako pokažemo razumijevanje i tolerantnost, damo do znanja da shvatamo da noćno mokrenje nije rezultat lijenosti ili svjesne namjere, svojom podrškom, stavom i strpljenjem uticat ćemo na osjećaj sigurnosti i opuštenosti prema nama. Dijete će razvijati svoje samopouzdanje i optimizam pri rješavanju problema.
 
Uz pravilno informisanje, razgovor sa stručnim osobama i mi i mališani ćemo lakše prebroditi ovaj period. Bitno je ne očekivati rezultate preko noći, odustajati ili buditi djecu (čak i više puta tokom noći) da bi spriječili mokrenje. Na ovaj način ne postižemo nikakve rezultate osim što remetimo dječji san.
 
Besplatno psihološko savjetovalište XY Roditlejskog savjetnika možete kontaktirati putem poruke na našoj stranici, putem e-mail adrese ili našeg telefonskog broja. Tu smo da vam pružimo podršku, odgovorimo na pitanja i zajednički riješimo nedoumice – poručuju. 
(xy roditeljski savjetnik, Kidsinfo.ba) 

 

Prethodna priča

Novi video Nezire Mehmedović: Rejjanovo prvo more

Naredna priča

Ljetne M.A.M.S. radionice za djecu sa odstupanjima u razvoju

Najnovije iz Zdravlje

-->