fbpx
//

Sve što trebate znati: Pedijatrica Amra Junuzović Kaljić o uticaju korona virusa na djecu

Pedijatrica Amra Junuzović Kaljić je za N1 govorila o tome kako djeca podnose korona virus.

Od početka 2020. pandemija korona virusa je zahvatila i djecu, ali u mnogo manjem broju nego odrasle. Zašto je to tako, još ne znamo u potpunosti. Činjenica je da da i djeca obolijevaju ali u malom procentu, te se nalaze u mnogo manjem riziku nego je to kod odraslih. Po svim podacima sa svih kontinenata vezano za obolijevanje djece od 0 do 19 godina, obolijevanje je negdje između 3 i 5 posto u odnosu na cjelokupnu populaciju. Činjenica je da djeca što su mlađa razvijaju mnogo lakše kliničke slike ili su asimptomatski. Kada govorimo o predškolskoj djeci, rijetko imamo i ozbiljnih kliničkih slika kod djece koje imaju određene hronične bolesti, zdravstvena stanja i rizike i idući prema starijim dobnim grupama, školskoj djeci, nešto je procenat obolijevanja veći ali se nalaze u mnogo manjem riziku – istakla je prim. dr. Amra Junuzović Kaljić za N1.

Ona je dodala da, uprkos svemu tome, djeca mogu biti najveće žrtve pandemije.

Mi kažemo da djeca nisu centar ove pandemije, ali mogu biti njegove najveće žrtve. Njihovi životu su jako izmijenjeni. Pandemija se odrazila na život naše djece i svih stanovnika, a djece posebno jer rastu na drugačiji način, školuju se na drugačiji način. Moramo dodati i ekonomski momenat. I pad primanja utiče na život djece pa i na njihovu zdravstvenu zaštitu – kazala je.

Dala je i savjet za roditelje, odnosno kazala je na šta posebno treba obratiti pažnju u situaciji pandemije.

Svi, pa i naši roditelji, širom svijeta svi primjenjujemo iste ili slične javno zdravstvene mjere: maska, distanca i povećan higijenski nivo. Naša mala djeca se najčešće zaražavaju u porodici, a roditelji kod svake sumnje i pojave simptoma kao što su temperatura, respiratorni simptomi, javljaju se svom ljekaru, odnosno pedijatru. Dogovaramo se o tome šta ćemo dalje poduzeti, djecu pregledamo, proširujemo i dijagnostičke metode i ordiniramo terapiju, a ono što je uvijek važno i naglašavamo su te javno zdravstvene mjere. Ono što svi moramo je malu djecu poučavati, a predškolska djeca vrlo lako nauče, da sa zadovoljstvom idu više puta da peru ruke. Maske za populaciju ispod 6 godina nisu preporučljive, ali u nekim situacijama, na primjer ako djeca idu u rizičan kontakt, tada nije loše dijete zaštititi i maskom – istakla je.

Govorila je i vakcinaciji protiv korona virusa za djecu te kazala kako vakcine protiv Covida-19 koje su stavljene u upotrebu podrazumijevaju nevakcinisanje osoba ispod 16, odnosno 18 godina i trudnica, zbog toga što nije istraženo kakvo je njihovo dejstvo, odnosno kakav bi bio imunološki odgovor na vakcinaciju.

Napomenula je da je važno djecu vakcinisati onim vakcinama iz obaveznog programa te da je to ekstremno važno.

(N1, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Šta roditelji trebaju znati o pokretu #NISAMTRAŽILA i #MeToo da bi pomogli svojoj djeci?

Naredna priča

Strahinja Ćalović, ekspert za društvene mreže: Pazite na to šta djeca rade na TikToku

Najnovije iz Zdravlje

-->