fbpx

Kako da potpuno prirodno i bez lijekova spriječite oticanje u trudnoći

Trudnoća je po mnogo čemu drugo stanje – emotivno i psihološki, ali prijee svega i fizički. Naše tijelo se tokom 9 meseci mijenja i transformiše, priprema za porođaj i dolazak bebe na svijet. Nakon porođaja se ponovo postepeno vraća u prvobitno stanje, i to opet traje mjesecima. Tokom trudnoće nisu rijetke brojne neugodne pojave – poput jutarnjih mučnina, gorušice, problema sa spavanjem, kao i sa nadutošću i oticanjem. Razlog tome jeste pritisak na vene do kojeg dolazi i zadržavanje vode u organizmu.

U pojedinim situacijama je u tom slučaju potrebno javiti se ljekaru, ali ono što je važno da znamo jeste da i mi sami možemo da utječemo na to kako ćemo se osjećati, i i u dobroj mjeri sprečiti oticanje u trudnoći, i to na sasvim prirodan način.

Pomenuli smo da do oticanja u trudnoći dolazi zbog pritiska na vene, kao i zbog zadržavanja tečnosti. To se, zbog sile gravitacije, posebno ispoljava u donjih ekstemitetima, pa su otekle noge, a naročito skočni zglobovi česta pojava, naručito kod trudnica koje dosta vremena provode na nogama. Takođe, dešava se da otiču i prsti, šake, ručni zglobovi, lice. 

Ono što je važno jeste da ukoliko primijetite ovu pojavu, to napomenete svom ljekaru kojim vam vodi trudnoću. A evo i šta je potrebno da znate na koji način putem ishrane možete uticati na sprečavanje ili smanjenje oticanja tokom trudnoće. Zdrava izbalansirana ishrana je iz više razloga važna tokom drugog stanja – prije svega zbog zdravlja bebe, ali i trudnice. 

Ono što je najvažnije jeste da izbjegavate industrijski prerađenu hranu, jer ona sadrži soli i aditive, što zadržava vodu u organizmu. Treba konzumirati namirnice koje su prirodni diuretici, kao i one koje su bogate vitaminima C i E, jer sprečavaju oticanje i zadržavanje vode. 

Stoga, ono što je preporučljivo da konzumirate jesu orašasti plodovi, pogotovo bademi, potom semenke suncokreta, kukuruz šećerac.

Kupus i brokoli su također fantastični, kao i bobičasto voće, naročito jagode, ali i citrusno voće za koje znamo da obiluje vitaminom C. Paprika, pogotovo zelena i crvena su isto sjajan izbor kada je ishrana u trudnoći u pitanju. 

Protiv oticanja u trudnoći ne treba zanemariti ni proteine, pogotovo one koji se nalaze u jajima, mahunarkama, jer nisu masni, a hranljivi su.

Naposljetku, da ne zaboravimo na prirodne diuretike kao što su celer, peršun, jabuke!

(mogujatosama.rs, kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Upoznajte porodicu koja je autobus od 17 m2 pretvorila u divan dom pa putuju svijetom

Naredna priča

Nakon koronavirusa: Pogledajte kako izgledaju mjere tokom školskih časova u drugim zemljama

Najnovije iz Vodič kroz trudnoću

-->