fbpx

Postoje pretpostavke da su djeca s korona virusom manje zarazna od odraslih

Priznati stručnjaci, savjetnici britanske vlade rekli su u utorak da postoje indicije da djeca ne prenose korona virus u mjeri u kojoj to prenose odrasli, ali i upozorili da ljudski imunitet na tu novu bolest možda neće trajati dugo.

Postoje naznake da su djeca manje zarazna od odraslih, ali  to nije sigurno  –  rekla je Rosalind Eggo iz Londonske škole higijene i tropske medicine koja sjedi u odboru koji savjetuje britansku vladu o prenosu  COVID-a 19 među djecom i unutar škola.

Eggo je rekla da je za djecu koja ne pokazuju znakove zaraze vrlo teško reći koliko su zarazna, ali da su se počeli pojavljivati dokazi da postoji manja mogućnost zaraze od njih.

Potrebno nam je više studija da bismo to stvarno zaključili –  istaknula je.

Eggo je rekla da je njeno istraživanje pokazalo da postoji mnogo niži nivo simptomatske infekcije kod osoba mlađih od 20 godina. 

Mislimo da djeca imaju manje izgleda da obole, ali to nije sigurno. No, veoma smo sigurni da djeca najvjerojatnije neće imati teške posljedice – rekla je. 

John Edmunds, član Znanstveno-savjetodavne skupine za hitne slučajeve (SAGE) rekao je znanstvenom odboru Doma lordova da se čini kako djeca ne igraju veliku ulogu u širenju korona virusa dok za većinu respiratornih virusa i bakterija igraju središnju ulogu.

Kazao je i da nisu jasni dokazi prenošenja virusa od strane asimptomatskih osoba – kojih može biti oko 30 ili 40 posto odraslih.

Edmunds je upozorio i na potencijalno loše vijesti da ljudski imunitet na novi koronavirus neće dugo trajati.

Odgovori antitijela s vremenom opadaju kod preživjelih od SARS-a, tako da su se nakon nekoliko godina njihova antitijela znatno smanjila – rekao je Edmunds, referirajući se na teški akutni respiratorni sindrom, koji je također uzrokovan vrstom korona virusa.

(N1, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Poučno i zabavno: Internet aktivnosti u kojima možete uživati s djecom

Naredna priča

Kavasaki sindrom: Kakva je to bolest, zbog čega se javlja i koliko je opasna

Najnovije iz VIJESTI

-->