fbpx

Kavasaki sindrom: Kakva je to bolest, zbog čega se javlja i koliko je opasna

Dvoje djece u Srbiji dobilo je takozvani Kavasaki sindrom koji se može dovesti u vezu sa COVID-19, prenio je RTS.  Kako je kasnije javljeno, u pitanju su dva dječaka starosti 15 i 16 godina.

Reč je o sindromu koji je uočen u Americi i Evropi prije nekoliko sedmica, a na koji je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorio ljekare širom planete. 

Temperatura, izrazita malaksalost, bolovi u stomaku praćeni prolivom. Obojica su imala srčanu insuficijenciju. Primjenili smo lijekove za jačanje srčanog mišića –  rekao je dr. Vladislav Vukomanović za RTS. 

Pregledima su, kako kaže, utvrđene i značajne promjene na srčanom mišiću. Njihov pi-si-ar bris na korona virus je bio negativan, ali je eliza testom na antitjela utvrđeno da su dječaci bolovali od kovid infekcije. Oni su imali identičnu kliničku sliku. Inače, godišnje u Srbiji bude desetak slučajeva ove bolesti.

Do sada su se u Srbiji pojavila dva slučaja i oba su kod nas na Institutu. Njihova klinička slika liči na takozvani Kavasakijev sindrom, baš kao što je to opisano u svijetu, a to je vaskulitis ili zapaljenje krvnih sudova. Ipak, u pitanju je netipični vaskulitis, po tipu Kavasakija, jer se kod djece uglavnom javlja do pete godine. Ovo dvoje pacijenata su stariji. Takođe, kod njih nije u punoj mjeri ispoljen taj sindrom, nisu imali sve kriterijume za njega. Uglavnom takva djeca imaju osip po koži, gastrointestinalne smetnje, visoku temperaturu, a viđa se i konjuktivitis. Jedno od dvoje djece dobilo je infekciju miokarda ili srednjeg sloja zida srca, dok je drugo imalo takozvanu dilataciju ili širenje koronarnih ili srčanih arterija –  rekao je za Kurir dr. Predrag Minić.

SZO traži vezu virusa i bolesti

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je prije nekoliko dana saopštila da će proučiti moguću vezu korona virusa i Kavasakijeve bolesti, i to nakon što je u Francuskoj preminulo dijete.

Početne hipoteze ukazuju da bi taj sindrom mogao da bude povezan sa korona virusom… Pozivamo sve kliničke ljekare u svijetu da sarađuju sa nacionalnim sanitarnim organima i SZO kako bismo bolje razumjeli taj sindrom kod dece – rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je na video konferenciji za novinare u Ženevi rekao da je od suštinskog značaja da se utvrde karakteristike sindroma, kako bi se shvatio uzrok i odredili protokoli liječenja.

SZO je utvrdila obrazac koji će ljekarima biti dostupan da prijave svaki sumnjivi slučaj na SRIS (Sindrom sistemskog inflamatornog odgovora).

Za sada je registrovan mali broj obolelih, a uloga novog korona virusa na razvoj te infekcije još je nepoznata, rekao je zvaničnik SZO Majkl Rajan.

Ne znamo da li je virus taj koji napada ćelije ili je to prekomjerni odgovor imunološkog sistema koji dovodi do upale”, kao što je to slučaj za ebolu (hemoragična groznica) – dodao je Rajan.

Kavasakijeva bolest već više od dvije sedmice  zbunjuje ljekare pošto djeca nisu sklona infekciji korona virusa. Poslije prve uzbune u Velikoj Britaniji krajem aprila, slični slučajevi su prijavljeni u Njujorku, Italiji i Španiji. Smrtnost je izuzetno rijetka, ali se ipak dogodila. 

Šta je Kavasakijeva bolest ili Kavasakijev sindrom

Doktorka Dajan Hes rekla je za CBS News da nije iznenađena što čuje ovu moguću vezu. Tačan uzrok nije poznat, ali Kavasaki bolest je povezana sa groznicom, kožnim osipom, oticanjem žlijezda i u težim slučajevima, upalom krvnih sudova u srcu. Britanska služba za javno zdravlje kaže da od te bolesti obično oboli osmoro mališana na 100.000 djece svake godine. Hes kaže da nije iznenađena izvještajem jer djeca mogu da razviju ovu bolest poslije borbe s običnom prehladom, koju izaziva različita vrsta iz korona virus porodice. Dodaje da bi Kavasaki mogao da se pojavi “sedmicama ili mjesecima kasnije” nakon virusne infekcije ili “višestruke virusne infekcije”.

Dr. Hes kaže da je istraživanje u toku i “još nije objavljeno u stručnim časopisima”, ali je istakla da nisu sva djeca koja su obuhvaćena studijom, a razvila su Kavasaki, imala dijagnozu Covid-19. Međutim, primjetila je da se jako brzo menjaju informacije stručnjaka koji uče o korona virusu.

Mislim da je ono što svi sada sve više i više učimo jeste da Covid-19 može da izazove bilo koji simptom i da napadne bilo koji dio tijela, ali da u vaskularnom posebno izaziva zapaljenja – objasnila je.

Stručnjaci priznaju da uzroci Kavasaki bolesti nisu u potpunosti razumljivi, ali smatra se da bi djeca koja bi mogla da ga razviju mogla da budu genetski predisponirana, nasleđivanjem određenih gena od svojih roditelja. Ta bolest nije zarazna, što znači da je malo vjerovatno da će je izazvati sam virus, prema britanskom zavodu za javno zdravstvo. Bolest je češća kod dece iz sjeveroistočne Azije, posebno Japana i Koreje.

Veza između Covid-19 i Kavasakijeve bolesti je i dalje nejasna, ali ljekari tvrde da je rizik da se djeca ozbiljno razbole vrlo mali, piše CNN. U izveštaju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti iz aprila navodi se da djeca u SAD imaju vrlo blage simtpome Covid-19. Taj broj zaražene djece ostaje i dalje mali.

(Buka.com, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Postoje pretpostavke da su djeca s korona virusom manje zarazna od odraslih

Naredna priča

dm drogerie markt BiH: Krema idealna za njegu lica tinejdžera

Najnovije iz Zdravlje

-->