Ukoliko želite da napravite ukusnu tortu koja se jednostavno sprema preporučujemo vam recept Harryja Coopera za čokoladnu poslasticu s jagodama.
Potrebni sastojci za koru:
50 grama brašna (malo manje od pola šolje)
2 velike kašike kakaa u prahu
2 jaja
80 grama šećera
Prstohvat soli
Velika kašika ulja
Potrebni sastojci za mousse:
300 grama čokolade (po 100 grama tamne, mliječne i bijele)
Velika kašika putera
300 mililitara vrhnja za kreme
3 jaja
Prstohvat soli
Velika kašika šećera
Priprema kore:
Jaja umutiti sa šećerom dok ne dobijete gustu smjesu. Nakon toga dodati suhe sastojke i lagano ih umutiti. Na kraju dodajte ulje i umitite. Smjesu prelijte u kalup za torte, a prije toga samo dno obložite papirom za pečenje. Stavite 15 minuta u rernu koja je zagrijana na 180 stepeni.
Priprema moussea:
Koraci za pripremu moussea su isti za svaku čokoladu, ali ih pripremajte u odvojenim posudama. Naime, u posudu istopite čokoladu i puter i dodajte prstohvat soli. Ostavite da se ohladi minutu. Odvojite žumance i bjelance, a zatim oboje umutite. U žumance dodajte čokoladu i umitite. Šlag od bjelanca podijelite u tri dijela i dodajte dio po dio u čokoladu dok špatulom lagano miješate. Ponovite korak i s preostale dvije trećine. Na kraju dodajte kremu od vrhnja i to na isti način kao i bjelanjke. Nakon što ste premazali sve kreme ostavite u frižider dva sata. Nakon toga tortu dekorišite jagodama.
(Kidsinfo.ba) ⠀