fbpx

Savjeti mame: Kako da postanete “prisutniji roditelji”

U trenutku kada je njena kćerka  napunila 13 godina, Vicki Glembocki je shvatila da pod hitno mora promijeniti stvari.

Kako se to dogodilo tako brzo? Bila je gotovo u srednjoj školi! Stoga sam donijela odluku: prestat ću se fokusirati na to kad će se završiti određene stvari (dan, domaća zadaća iz matematike, svađa između djece) i biti pažljivija. Namjerno bih obratila pažnju, pokušala bih se više usredotočiti na ono što se događalo u određenom trenutku, bila sam više “prisutna” s Blair, 11-godišnjom Drew i 7-godišnjom Camille – prisjetila se ova mama početka promjene.

Problem je bio u tome što nije znala kako će to tačno učiniti. Ipak, odlučila se potruditi, a ovo su njeni savjeti za sve one koji žele postati “prisutniji roditelji”:

Prvi korak: Zapazite  situacije u kojima ste prisutni 

Svaki put kada shvatite da ste određenu situaciju, koliko god ona bila banalna, u potpunosti doživjeli pohvalite sami sebe. Nije važno je li riječ o pažljivom slušanju priče vašeg djeteta, posmatranju njihove igre ili nečem trećem.

Drugi korak: Recite da ste bili odsutni mislima

Ako u određenom trenutku shvatite da ste odlutali mislima dok vam je dijete pokušavalo prepričati šta mu se danas dogodilo u školi, zamolite ga da ponovi dio koji ste propustili. Tako ćete ponovno postati prisutni.

Treći korak: Sakrijte mobitel

Nisu vam potrebna različita istraživanja koja bi vam potvrdila da vas mobiteli i slični uređaji odvraćaju od svega.

Čak i kad čujete da telefon vibrira, vaš mozak odlazi negdje drugo objašnjava Kristen Race, osnivačica Mindful Life.

Upravo zato je i Vicki odlučila da su u njenom domu mobiteli zabranjeni nakon 18 sati, a savjetuje da ga ostavite kod kuće i kada vodite psa u šetnju ili se igrate s djecom. 

Četvrti korak: Pomozite sami  sebi da održite pažnju

Niko ne može postati maksimalno prisutan i pažljiv preko noći. To je nešto što se vježba pa je dobar savjet da sebi na različitim mjestima ostavite podsjetnike koji će vas motivirati da obratite pažnju na ono što se događa oko vas. 

(Index.hr, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Harry Cooper kuha za Kidsinfo: Čokoladna torta s jagodama

Naredna priča

RTRS: Školski čas za 20. maj od prvog do šestog razreda

Najnovije iz RODITELJI

-->