fbpx

Renata Krstanović, stručnjakinja XY Roditeljskog savjetnika: Kako se nakon izolacije vratiti svakodnevnim obavezama i prilagoditi „novom normalnom“?

XY Roditeljski savjetnik na svojoj Facebook stranici svake sedmice  objavljuje savjete Renate Krstanović, geštalt psihoterapeutkinje i dipl. psihologinje koja piše o aktuelnim temama. U današnjem tekstu Renata govori o izlasku iz izolacije, tačnije o povratku svakodnevnim obavezama i prilagođavanju na “novo normalno”. 

U nastavku pročitajte njen tekst i ne zaboravite da se stručnjacima iz XY Roditeljskog savjetnika, koji je dio online platforma Asocijacije XY,  možete obratiti za besplatnu psihološku pomoć putem njihove Facebook stranice koja je dostupna na ovom linku. 
 
U ovom relativno kratkom vremenu, suočili smo se s nizom promjena u našem svakodnevnom životu kojima smo se trebali (i dalje trebamo) prilagoditi. Osjećaj da nam kontrola lagano klizi iz ruku pojačava nelagodu (kolika je kontrola koju zaista imamo bit će tema u narednom periodu). Svaka promjena je sastavni dio života i sa sobom nosi određene emocije. Može biti stresna ali umjerene količine stresa su u suštini pozitivne. Tada imamo priliku vidjeti kako se nosimo s promjenama i prilagođavamo situaciji.
 
I upravo sada smo u procesu novog prilagođavanja. Povratak na posao, polazak djece u vrtiće, mogućnost kretanja i izlaska, uz određena ograničenja i mjere zaštite. U nama i dalje može postojati bojazan za  zdravlje nas i naših bližnjih. Da li da djeca izlaze van s vršnjacima? Da li ih voditi u vrtić? Hoće li pratiti online nastavu? Ići u posjet kod ostalih članova porodice ili ne? To su samo neka od pitanja vezana za djecu i mlade koja nam se nameću 
 
Odgovor zavisi od nas ali ipak postoji nekoliko  savjeta koji bi mogli pomoći:
 
· Kao i na početku epidemije, potrebno je racionalizirati situaciju (uz pomoć adekvatnih, provjerenih informacija profesionalaca).
 
· Uvažimo svoje emocije. Stres se može javiti i nakon pozitivne promjene (u ovom slučaju prekida izolacije). Ako razumijemo svoje, onda će nam i emocije djece i mladih biti jasnije.
 
· Za svako prilagođavanje je potrebno vrijeme pa tako i za ovo. Dajmo sebi vremena.
 
· Normalno je osjećati pad motivacije i želje da se „pokrenemo“. 
 
· Strah od zaraze (rukovanje, dodirivanje okolnih predmeta) je očekivan ali treba voditi računa o tome da ne postane pretjeran.
 
Ne smijemo se dovesti u situaciju da djeci zabranimo izlaske, sve rješavamo umjesto njih i provjeravamo svakih sat vremena da li su van. Pokažimo im povjerenje vezano za njihove obaveze i podržimo ih u odgovornosti. Kroz razgovor ćemo vidjeti ima li teškoća, koje su te ih pokušati zajedno riješiti. Život se mora nastaviti. Uz sve ovo zapitajmo se šta mi možemo učiniti? Mladima i djeci objasnimo šta je socijalna distanca, zašto se maske nose pri izlasku i svojim primjerom budimo uzor mlađima.
 
Za pitanja, podršku i savjete možete kontaktirati stručni tim XY psihološkog savjetovališta čije su usluge besplatne. Možete se javiti putem naše Facebook stranice, e mail adrese ili telefonskim pozivom – poručili su iz XY Roditeljskog savjetnika.
 
(Kidsinfo.ba) 
Prethodna priča

Domaća zadaća od 6. do 9. razreda: Informatika – Uređivanje fotografija III dio

Naredna priča

Harry Cooper kuha za Kidsinfo: Čokoladna torta s jagodama

Najnovije iz Pozitivno roditeljstvo

-->