fbpx

Poznate žene objavile emotivne fotografije povodom Dana majki

Stari Rimljani i Grci imali su festivale na kojima su slavili majčinstvo. U Grčkoj je svako proljeće bio festival posvećen boginji  Rhei, po grčkoj mitologiji majci bogova. Rimljani su, također, slavili proljetni festival nazvan Hilaria, a bio je posvećen majki bogova. No, jeste li se ikada zapitali kako je nastao Dan majki koji obilježavamo danas? 

Tradicija obilježavanja dana posvećenog majkama krenula je u Americi inicijativom hrabrih žena. Ann Reeves Jarvis je 1858. godine organizirala je Mother’s Day Work Club, odnosno skupove majki koje su se sastajale kako bi poboljšale sanitarne uslove i smanjile stopu smrtnosti kod dojenčadi. 

Potreba za slavljenjem majčinstva jačala je tokom i nakon Američkog građanskog rata. One su se sakupljale, izmjenjivale ideje i zalagale se kako je rat zlo koje se može spriječiti. Jedna od njih, Julia Ward Howe predložila je obilježavanje dana kojeg je nazvala “Mother’s Peace Day”. Prvi put taj dan obilježen je 1873., a slavio se još nekoliko godina kasnije.

Začetnica ideje o slavljenju majčinstva, Ann Reeves Jarvis umire 1905. godine, a njena kćerka Anna Jarvis nastavila je s razvijanjem pokreta. Na drugu godišnjicu majčine smrti osnovala je Memorial Mothers Day Meeting. Kupila je 500 bijelih karanfila i dijelila ih u mjesnoj crkvi drugim majkama.

Njena želja bila je da se Dan majki obilježava u cijeloj Americi, a kasnije i u svijetu. No, američki kongres prvo je odbio prijedlog da se taj dan službeno slavi. No, tri godine kasnije, tadašnji predsjednik SAD-a Woodrow Wilson je odredio da se Majčin dan slavi druge nedjelje u maju.

Obzirom na to da je danas Dan majki, brojne poznate dame su se tim povodom oglasile na svojim Instagram profilima. 

Pogledajte fotografije koje su neke od njih tom prilikom objavile. 

 

Bojana Barović 

Severina

Jelena Veljača 

Jelena Jugović Tuncel 

 

Fahriye Evcen 

(Kidsinfo.ba) 

 

 
 
 

Prethodna priča

Jelena Blagojević Harbinja: Drugi rođendan kćerke Tare

Naredna priča

3 važna razloga zašto bebe ne trebaju hodalicu

Najnovije iz Samo za Mamu

-->