fbpx

Renata Krstanović, stručnjakinja XY Roditeljskog savjetnika: Šta kada se desi neplanirana trudnoća?

XY Roditeljski savjetnik na svojoj Facebook stranici svake sedmice  objavljuje savjete Renate Krstanović, geštalt psihoterapeutkinje i dipl. psihologinje koja piše o aktuelnim temama. U današnjem tekstu Renata govori o neplaniranoj trudnoći i tome šta raditi kada se ona desi. 

U nastavku pročitajte njen tekst i ne zaboravite da se stručnjacima iz XY Roditeljskog savjetnika, koji je dio online platforma Asocijacije XY,  možete obratiti za besplatnu psihološku pomoć putem njihove Facebook stranice kojaje dostupna na ovom linku. 
 
Za vrijeme izolacije, veći dio vremena provodimo s partnerom/kom. Svakodnevne obaveze, pa i one poslovne, obavljaju se od kuće tako da smo usmjereni jedno ka drugom. Komunikacija produbljuje i učvršćuje odnose ali isto tako dovodi i do „zategnutih“ trenutaka i konflikta (koji može biti tačka učenja, rasta i razvoja). Situacija u kojoj se nalazimo je svakako izazov. Često, preko medija, društvenih mreža ili neobaveznog razgovora do nas dopru rečenice koje za neke probleme u braku predviđaju isključivo crno bijele opcije: „Nakon krize parovi će se rastati ili dobiti bebu.“ Ovakvo uproštavanje situacije koje nudi „rješenja“, jedno katastrofično a drugo bajkovito, uglavnom ne predstavlja konačni ishod. To ne znači da nije moguće. Ali zadržimo se sada na trudnoći i to onoj neplaniranoj (što ne znači da je neželjena).
 
Nakon suočavanja s činjenicom da je test pozitivan kreće lavina misli i emocija koji nas svojim sadržajem i intenzitetom mogu iznenaditi. Puno je činjenica o kojima razmišljamo u tim trenucima što može dovesti do različitih osjećaja koja nas preplave. I naravno da je stresno. Stanje šoka i emocije, koje se smjenjuju od oduševljenja, konfuzije, tuge, razočarenja, straha i stida, je bitno prihvatiti i ne suditi im. Sve što osjećamo u trenutku neko je već osjećao prije nas.
 
Pozitivne i negativne misli, čak i one koje ne možemo izreći glasno, nisu nešto što se događa samo nama jer smo u „bezizlaznoj situaciji ili gubimo razum“. One su dio promjene koja, kao i svaka druga,može biti zastrašujuća. Nismo loše osobe zbog ovih preplavljujućih emocija i misli. Na kraju krajeva, ne postoji pravilo kako se moramo osjećati i postupati (mada postoje stereotipi koji nam izazivaju krivicu, ruše samopouzdanje i dovode u pitanje naše odluke).
 
Sumnje u nas same također nisu rijetka pojava. Naše mogućnosti, sposobnosti i lični kapaciteti mogu nam se učiniti nedovoljnima. I opet priznati, ovaj put svoje strahove i krenuti im u susret. I da, možemo na trenutak osjetiti kao da nam dosadašnji život klizi iz ruku. Naše strategije i mehanizmi suočavanja mogu postati neadekvatni i nedovoljni.
 
U ovakvim trenucima, pored partnera, bitno je imati osobe u svojoj okolini kojima se možemo povjeriti i podijeliti naše strahove. Također, od iznimne važnosti je imati mogućnost razgovora odnosno podršku, ohrabrenje i razumijevanje od strane profesionalaca koji će biti tu za nas bez predrasuda, objektivno te sa tačnim i provjerenim informacijama.
 
Za sva pitanja, nedoumice i podršku obratite se stručnom timu XY Roditeljskog savjetnika. Na broj  061/267-839 možete dobiti pishološku podršku, a na broj 061/145-230 podršku ginekološkog savjetovališta. Možete nas kontaktirati i privatnom porukom na Facebook straci ili na email adresu: ured@asocijacijaxy.org.
 
Usluge su besplatne a navedeni brojevi su aktivni isključivo za vrijeme pandemije.
 
(XY roditeljski savjetnik, Kidsinfo.ba) 
Prethodna priča

Svim učenicima u USK osigurani uslovi za praćenje online nastave

Naredna priča

Domaća zadaća za 8. razred: Tehnička kultura – Uvod u mikrokontrolere II

Najnovije iz Vodič kroz trudnoću

-->