fbpx

Slađana Ikić za Kidsinfo.ba o porođaju u doba pandemije i prvim danima sa sinom

Pandemija korona virusa promijenila je životne navike apsolutno svih ljudi, ali i obrasce ponašanja u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Posebno izazovan je postao  odlazak u zdravstvene ustanove obzirom na činjenicu da su članovi medicinskog osoblja, nerijetko, u direktnoj vezi sa zaraženima.

O tome kako izgleda porođaj u vrijeme pandemije, ali i o prvim danima sa sinom Lazarom za Kidsinfo.ba govori Slađana Ikić, vlasnica jednog od najpopularnijih Istagram profila u regiji „My Bosnian Home“.

Kidsinfo.ba: Porodili ste se tokom pandemije korona virusa. Možete li ukratko opisati iskustvo, kako je izgledao Vaš odlazak u bolnicu?

Slađana: Moja namjera je bila da se porodim u Vojnoj bolnici u Sarajevu, ali, nažalost, zbog epidemije to nije bilo moguće i porodila sam se u bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu. U porodilište sam primljena dan pred termin kako bi se pratila trudnoća. Kako ne bih morala da dolazim svaki dan na kontrole doktorili su, zbog virusa, odlučili da je bolje da ostanem i da pratimo stanje u porodilištu. Ja sam otišla na kontrolni pregled i nisam znala da će me zadržati, pa je to bio malo šok. Nisam se ni pozdravila sa suprugom jer on nije smio da uđe. Samo sam mu javila da me ne čeka i da ide kući. Kasnije mi je donio stvari, ali ga ni tada nisam vidjela jer posjete i izlazak s odjeljenja nisu dozvoljeni.

Kidsinfo.ba: Jeste li osjećali strah što morate  da idete u bolnici za vrijeme pandemije?

Slađana: Naravno. Tih dana su kružile vijesti o sve više zaraženih ljekara i propustima u zdravstvu, tako da sam definitivno bila zabrinuta. Srećom, sve je prošlo u najboljem redu.

Kidsinfo.ba: Možete li se prisjetiti kako ste se osjećali u momentu kada ste sina prvi put ugledali i uzeli u naručje? Je li bilo suza radosnica?

Slađana: Na moje veliko iznenađenje suza nije bilo u tim prvim momentima nego tek kasnije. Pretpostavljam da je adrenalin u tom momentu prevladao. Iako sam ranije, kada god bih gledala ili čitala nešto vezano za porođaj, uvijek plakala na tom djelu gdje se mama i beba sreću prvi put, sina sam držala i samo pitala da li je sve u redu.

Kidsinfo.ba: Ovo je Vama i suprugu prvo dijete, a zbog preporučene izolacije, sami brinete o sinu. Šta se pokazalo kao najveći izazov roditeljstva u ovom kratkom periodu?

Slađana: Da, nas troje smo sami. Plan je bio da moja mama dođe iz Novog Sada u tom prvom periodu, ali to zbog korone nije moguće. Tako da se nas troje snalazimo. Niko nam ne dolazi u posjete i nigdje, praktično, ne idemo osim u šetnju po dvorištu. Najveći izazov je shvatiti šta beba želi.

Kidsinfo.ba: Ko je birao ime za sina?

Slađana: Lazar je dobio ime po mom bratu, tako da definitivno ja.

Kidsinfo.ba: U čemu je Lazarev dolazak najviše promijenio porodičnu svakodnevicu?

Slađana: Promijenio je apsolutno sve. Cijeli dan je podređen njemu, a mi se prilagođavamo. Kada zaspe, rastrčnimo se po kući oko spremanja ručka i pranja veša, a trudimo se i da uhvatimo koji sat sna jer noći znaju biti duge.

Kidsinfo.ba: Čije savjete o majčinstvu najradije prihvatate?

Slađana: Najradije i jedino slušam i prihvatam savjete stručnih osoba. Pri tome ne mislim da su svaki pedijatar i svaka patronažna sestra stručni. Nažalost, mnogi su totalno neinformisani, ne idu u korak s novim preporukama i istraživanjima, te često možete dobiti i pogrešne savjete od stručnih lica. U tom smislu zaista pažljivo biram koga slušam i šta je ta osoba postigla u životu jer je najlakše davati savjete. Pitanje je ko stoji iza tog savjeta. Internet je odlčan izvor informacija, samo ga treba pažljivo koristiti. Naši forumi su puni svega i svačega, kao i pompezni članci online medija. Zato radije guglam na engleskom i tražim vjerodostojne izvore informacija. Naravno da u svom okruženju imam i mladih mama koje su tu za savjet, podršku i razmjenu informacija.

Kidsinfo.ba: U čemu Vas je majčinstvo najviše promijenilo?

Slađana: Za sada u tome da sam shvatila da mogu da zaspem bilo kad i bilo gdje. Do sada je morala da bude tišina, spuštene roletne, budila sam se na svaki šum i trebalo mi je dosta vremena da zaspem, a sada sam u stanju da dremnem kad god i uopšte mi nije bitno gdje, ni da li se čuje neka buka. Što se tiče nekih ozbiljnijih promjena, njih tek očekujem kada se malo utisci slegnu.

Kidsinfo.ba: Je li sinovo prisustvo u Vama iznjedrilo neke sposobnosti i vještine za koje niste ni znali da ih imate?

Slađana: Opet ću o spavanju, odnosno nespavanju. Naučila sam da funkcioniše i s tri ili četiri sata sna. I da, počela sam da pjevam. Doduše, prilično loše, ali sjetila sam se nekih pjesmica koje nisam ni znala da znam.

Kidsinfo.ba: Kakva je Lazar beba?

Slađana: Po onome što drugima opisujem, svi se slažu da je prilično zahtjevna beba. Voli da se nosa, da je neko stalno uz njega, da mu se priča i pjeva. Voli da zaspi na meni i mislim da je prilično maza. Mi se često šalimo da je mali ljutko jer nekad zaista zna da se naljuti, pogotovo dok sisa pa mu nije sve potaman. Onda promijenimo položaj ili krenemo pjevati i igrati oko njega, pa sve bude u redu.

Kidsinfo.ba: Kako su u Vašem domu roditeljske, ali i sve druge  obaveze podijeljene?

Slađana: Suprug trenutno ne radi i sve vrijeme je kod kuće, što mi zaista puno znači. Radimo sve zajedno, ko, šta i kad stigne. On jedino ne doji bebu. Što se tiče presvlačenja, kupanja, uspavljivanja, kuvanja, sklanjanja kuće i tako dalje, bukvalno sve radimo zajedno, na smjenu i ko šta stigne.

Kidsinfo.ba: Koja je prva stvar koju ćete s porodicom uraditi nakon, nadajmo se skorog, proglašenja kraja pandemije?

Slađana: Osim šetnje po kraju i odlaska u prirodu s prijateljima, to će definitivno biti odlazak u Novi Sad. Nisam bila od januara i već me hvata kriza (smijeh).

(Kidsinfo.ba, Milica Brčkalo) 

Prethodna priča

Harry Cooper kuha za Kidsinfo: Tiramisu s jagodama

Naredna priča

RTRS: Školski čas za 6. maj od prvog do šestog razreda

Najnovije iz Samo za Mamu

-->