fbpx

dm drogerie markt BiH: Evo kako da čišćenje i pranje bude ekološki osviješteno

Održavanje domaćinstva je nešto čemu se neki posvete svakodnevno, a neki jednom sedmično. Bez obzira na to kojoj od ove dvije grupe pripadate, trebate znati da hemijske tvari u sredstvima za čišćenje mogu biti opterećenje za okoliš. Voditi računa o korištenju što manje hemije, čini onu malu, ali značajnu razliku. Već male promjene u održavanju domaćinstva pozitivno će uticati na okoliš. Donosimo vam savjete dm-a koji će vam pomoći u tome da čistite ekološki osvještenije.

KORISTITE ALTERNATIVNA SREDSTVA IZ DOMAĆINSTVA

Zašto se ne vratiti starim, ali provjerenim metodama: Sirće i limunska kiselina su, na primjer, pogodna sredstva za uklanjanje kamenca, a kiseli kupus savršen za čišćenje tepiha. Bijele fuge čiste se praškom za pecivo, koji je također pogodno sredstvo za odčepljenje odvoda.

Za čišćenje prozora preporučuje se smjesa crnog čaja i soka od limuna. Jednostavno pripremite nekoliko vrećica čaja, potom pomiješajte sa cijeđenim sokom jednog limuna i deset litara tople vode. Na taj način očistit ćete prozore bez deterdženta, pružajući im svježinu i dugotrajni, blistavi sjaj.

A kada smo već kod toga: Blistavi sjaj čeličnih površina dobit ćete uz pomoć jedne polovine krompira. Jednostavno krompirom izribajte čelik, a snaga krompira završit će ostalo. Ljuska krompira također pomaže kod zagorjelih šerpi i armatura u kuhinji i kupatilu.

MANJE JE VIŠE

Veća doza, bolji učinak? Zabluda. Upravo suprotno: Previše sredstva za čišćenje može ostaviti neželjene tragove. Uz to, bespotrebno se stvara opterećenje za okoliš. A upravo ona najefektivnija sredstva za čišćenje u sebi sadrže visoke koncentracije hemikalija – stoga se pridržavajte uputstava za upotrebu.

ČIŠĆENJE BEZ HEMIJE 

Kao osnova za ekološka sredstva za čišćenje koriste se obnovljive sirove materije. Kao takve su biološki razgradivije. Obratite pažnju na žig koji garantuje kvalitet.

A da je pranje veša moguće i bez deterdženta pokazao je takozvani orah za pranje – plod takozvanog sapunskog drveta – koji se danas može naći i u tečnom stanju. Isti ispušta aktivne tvari za pranje, čime je prirodno sredstvo za pranje veša. Što je temperatura prilikom pranja veća, to se iz oraha lakše oslobađaju tvari neutralnog mirisa.

Sirće je pogodno i za čišćenje presvučenog namještaja. Pomiješajte sirće i vodu u odnosu 1:4, u smjesu natopite krpu i istom pređite preko namještaja praveći pokrete udaranja. Na taj način ćete pouzdano odstraniti prašinu iz tekstila.

 
Default thumbnail
Prethodna priča

dm objavio novi spisak: Aktuelno radno vrijeme prodavnica

Naredna priča

Alternativna učionica: U toku su prijave za online muzejsko-obrazovne radionice

Najnovije iz VIJESTI

-->