fbpx

Za lakšu izolaciju: Bh. glumci pokrenuli platformu „Otvori pRozorište“ za najmlađe

Nekoliko mladih bh. glumaca došlo je na ideju da na društvenim mrežama pokrenu platformu naziva „Otvori pRozorište“, a sa ciljem da se oni najmlađi  prepuste izazovu igre, glume, kostimiranja, animiranja i pričanja priča tako što će u svojim domovima snimiti cijelu bajku ili njene dijelove.

Svake sedmice postavlja se novi zadatak, a kao prvi izazov postavljena je bajka „Crvenkapica”, koja u svima budi lijepe uspomene, a istovremeno poziva na igru i maštanje.

Platforma „Otvori pRozorište“ rodila se kao umjetnički refleks, zapravo kao prirodna i logična reakcija na činjenicu da su pozorišta privremeno zatvorena i da je naša direktna komunikacija s publikom na čekanju. Autorski tim ovog projekta sačinjen je od trinaest profesionalaca iz teatarske branše. Okupila nas je čežnja da prvenstveno djeci olakšamo dane izolacije, a i da napravimo kraticu na relaciji roditelji i djeca koja će biti ispunjena maštom, igrom, radošću… zapravo, svim onim što teatar nužno sa sobom nosi, u najljepšem smislu. Našoj reakciji na trenutne okolnosti pridružile su se i mnoge kolegice i kolege, kao i mnogi naši sugrađani i sugrađanke, koji su prepoznali da ova platforma može biti važna i da je ona prvenstveno  arhiviranje lijepog sjećanja na ne baš tako blistavu sadašnjost. Dakle, pozvani su svi da zajedno maštamo, da sanjamo, zapravo, dajemo svoja viđenja, svoje doprinose u interpretaciji popularnih bajki. Svake sedmice objavljujemo adaptiranu verziju bajke na Facebooku, Youtubeu i Instagramu, naravno, na našim profilima „Otvori pRozorište“. Odlučili smo se za bajke, iz prostog razloga, jer su one opće mjesto naše civilizacije, djeca na njih najprirodnije reaguju, a i bajka, sama po sebi, poziva na igru i puštanje mašti na volju. Svake sedmice je to jedna bajka, koja se ustanovljava kao odrednica, da bi se u konačnici ispričala zajednička priča kao kolaž, mozaik ili kompilacija – kazao je za magazin “Azra” bh. glumac Amar Selimović, koji je i jedan od osnivača ove platforme, te dodao kako je ohrabrujuća činjenica da su se djeca odazvala u velikom broju.

U nastavku pogledajte jedan od video zapisa koji su objavili na zvaničnom YouTube kanalu. 

{youtube}UbiLdsFBE3g{/youtube}

(azra.ba, Kidsinfo.ba) 

 

Prethodna priča

Video: Vježbe za djecu vrtićke dobi

Naredna priča

Klasika u doba korone: Mario Drmać priča priču o Franzu Josephu Haydnu

Najnovije iz VIJESTI

-->