fbpx

Uprkos odluci vlasti: Roditelji u Danskoj odbijaju slati djecu u školu

Danska je 14. aprila popustila mjere koje su donesene s ciljem prevencije zaraze koronavirusom pa, između ostalog, otvaraju škole i dječje vrtiće. Ali, mnogi roditelji su zabrinuti da bi to moglo dovesti do drugog vala slučajeva i ostavljaju djecu kod kuće.

Broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u toj zemlji je u padu, ali odluka vlasti je dovela do usijane debate kako dovesti u ravnotežu ekonomske potrebe i sigurnost populacije, u ovom slučaju najmlađih stanovnika.

– Neću slati djecu u školu bez obzira na sve – kaže Sandra Andersen, osnivačica Facebook grupe My kid is not going to be a Guinea Pig koja ima više od 40.000 pratitelja.

U Danskoj su mjere bile na snazi mjesec dana. Virusom je zaraženo više od 6600 osoba, a zabilježeno je i skoro 300 smrtnih slučajeva. Osim škola i vrtića, nisu radili ni kafići, restorani, barovi, kina i teretane.

Danska premijerka obišla je školu u Kopenhagenu gdje se nastava odvija za učenike do petog razreda od 15. aprila.

Christian Wejse, naučnik s odjela infektivnih bolesti Sveučilišta Aaarhus, kaže da razumije zabrinutost ljudi “jer su mjesec dana morali izbjegavati bilo kakav kontakt”.

– Riječ je o dobnoj skupini u kojoj je relativno malo slučajeva i svi prolaze bez ozbiljnijih simptoma – dodaje Wejse, prenosi Svjetski ekonomski forum.

Njihovi susjedi u Švedskoj ostavili su škole otvorene i nije zabilježen drastičan porast slučajeva zaraze.

Osoblje škola dobilo je naputke da održavaju distancu s djecom.

– Mislim da je djeci nemoguće zabraniti da zagrle svoje prijatelje. Držimo ih kod kuće jer situacija i prije Covida-19 u vrtićima nije bila dobra, a uvjeti su sada još lošiji – kaže Nonne Behrsin Hansen, majka djece u dobi od dvije i četiri godine. 

Većina članica Momstera, online zajednice koja okuplja hiljade danskih mama, ne vjeruje vlastima da drže stvari pod kontrolom.

– Sve ove majke odjednom imaju osjećaj kao da svoju djecu moraju pustiti na prvu liniju bojišnice i vjerujem da je njihova reakcija: ‘Ne igrajte se s našom djecom’ -zaključila je direktorica Momstera Esme Emma Sutcu.

(index.hr, kidsinfo.ba, foto: EPA)

Prethodna priča

Koliko je rizično otvaranje škola?

Naredna priča

Donosimo vam nekoliko pitanja mališana o koronavirusu, ali i odgovore koje im možete reći

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->