Dani provedeni u izolaciji pružili su nam vrijeme za obavljanje aktivnosti za koje u “normalnim” uslovima često nemamo vremena.
Jedna od njih je svakako kuhanje, a ukoliko ste u potrazi za jelom koje do sada, možda, niste spremali, donosimo vam tri recepta po preporuci dm drogerie markta BiH.
Proso s tikvicama i mrkvom u loncu
Potrebni sastojci:
100 g dmBio prosa
½ kašike dmBio povrtni temeljac
2 kašike dmBio ulja za prženje, dobro zagrijati
1 tikvica
2 mrkve
1 crveni luk
1 čehno bijelog luka
2 stabljike svježeg bosiljka
1 mala kašika soli
1 mala kašika bibera
200 ml vode
Priprema:
- Tikvice oprati, mrkvu, luk i bijeli luk oguliti. Zatim izrezati sve na kockice.
- U loncu zagrijati ulje i u njemu na srednje jakoj vatri pržiti luk, bijeli luk, tikvice i mrkvu, dok ne dobiju svijetlosmeđu boju.
- Dodati proso i kratko propržiti. Potom dodati povrtnu kašu i sve zaliti vodom te pustiti da prokuha. Pokriti lonac i povremeno miješati na laganoj vatri – tako 5 minuta. Skloniti s vatre i ostaviti da odstoji 10 minuta.
- Bosiljak oprati i sitno nasjeckati te dodati u proso.
- Začiniti sa soli i biberom te dodati feta sira za poseban ukus.
„One-Pot“ pasta
Potrebni sastojci:
400 g dmBio makarona
50 g dmBio paradajza sušenog na suncu
200 ml dmBio paste od paradajza
100 g dmBio maslina
100 g parmezana
150 g kiselih paprika
1 luk
malo bosiljka
3 male kašike origana
1 male kašike čilija
50 ml bijelog luka
1,2 l vode
Priprema:
- Makarone i sve ostale sastojke staviti u lonac i preliti vodom.
- Poklopiti i pustiti da kuha 8 do 10 minuta. Povremeno promiješati da tjestenina ne bi zagorjela. Po potrebi dodati još vode.
- Skloniti s vatre, servirati – ne zaboraviti parmezan – i poslužiti.
Chili con Carne
Potrebni sastojci:
500 g junećeg faširanog mesa
1 crvena čili paprika
1 mala kašika čilija u prahu
1 crveni luk
1 čehno bijelog luka
1 mala kašika kumina u prahu
1 konzerva graha
1 konzerva kukuruza
2 konzerve dmBio komadića paradajza
100-200 ml goveđeg temeljca
so, origano i biber
Priprema:
- Crveni i bijeli luk sitno nasjeći na kockice i dinstati na maslinovom ulju u zagrijanom loncu dok luk ne postane prozirne boje. Dodati faširano meso i ne pržiti dugo na jakoj vatri.
- Nasjeći čili papriku (izvaditi sjemenke za blaži okus) i dodati u lonac zajedno sa čilijem u prahu, kuminom, origanom i komadićima paradajza. Potom dodati goveđi temeljac pa u smjesu dodati zgnječene komadiće paradajza. Čim proključa, kuhati dalje na srednje jakoj vatri oko 45 minuta. Promiješati s vremena na vrijeme.
- Otprilike 10 minuta prije kraja kuhanja dodati oprani grah i kukuruz. Začiniti sa soli i biberom te poslužiti. Uz ovo jelo je dovoljno i malo hljeba ili nachosa.
(Kidsinfo.ba)