fbpx

Namirnice koje se smatraju lošim za zube vaše djece

U nedavnom istraživanju u SAD-u otkriveno je da će šestero od desetero djece imati barem jedan karijes prije nego što krenu u vrtić. Iako redovno pranje zubiju i održavanje dentalne higijene ima vrlo važnu ulogu u zdravlju zubiju, ono što djeca jedu i piju također ima veliki utjecaj na to kakvi će im biti zubi.

Prema doktorici Jade Miller, predsjednici Američke akademije za dentalnu pedijatriju, na određene namirnice biste trebali jako pripaziti i probati ih smanjiti na minimum kod vaših mališana.

Voćni gumeni bomboni

Ljepljivi i zašećereni bomboni doslovce će se prilijepiti uz zube. Iako su ponekad greškom zamijenjeni za zdrave grickalice, po sastavu to nikako ne mogu biti. Ponekad čak ni pranje zubiju neće biti dovoljno da dijete makne sve naslage pa probajte i s ispiranjem te zubnim koncem da biste bili sigurni da ništa nije ostalo.

Sportska pića

I obična i dijetna gazirana pića su loša za zube. To je zbog kiseline koja dolazi s gaziranošću, a koja može oslabiti strukturu zubiju, kaže Miller. Najveći dio gaziranih pića ima pH vrijednost između 2 i 3, što je bliže kiselini koju ima baterija od one koju ima voda. Iako sportska pića nisu gazirana, također imaju veliku razinu kiselosti (oko 2,9) pa nose sličnu opasnost. Imajte na umu i sljedeće –  ako ne možete izbjeći da vaše dijete popije takvo piće, bolje je da ga popije odjednom ili u kratkom razdoblju, nego da ga pijucka jer ponovna izloženost šećeru i kiselinama povećava rizik od karijesa. Najbolje je djecu pokušati naviknuti na to da piju običnu vodu.Krekeri

Obični krekeri nisu slatki, ali su bogati ugljikohidratima pa također mogu uzrokovati karijes zuba. Do njega dolazi kada se ove namirnice počnu raspadati u ustima jer bakterije koriste šećere iz njih da bi proizvele kiselinu koja može oštetiti zubnu caklinu. Te kiseline zadržavaju se u ustima i do pola sata nakon jela, a, ako ih se gricka tijekom cijelog dana (što većina djece radi), opasnost se još dodatno povećava.

Evo i nekih dobrih vijesti – postoje i namirnice koje su dobre za zube.

– Jabuke su pune vlakana i imaju efekt prirodnog čistača zubiju – kaže doktorica Miller.

Sir također ima djelovanje protiv karijesa, pomažući da se dio kiselina koje bakterije proizvode neutralizira. Čišćenje zubiju koncem postaje jako bitno čim kod djece nestane prostor između zubiju i pametno je odmah ih početi navikavati i na pranje zubiju i na korištenje zubnog konca. Na kraju, prema mišljenju doktorice Miller, djecu bi trebalo početi rano voditi kod stomatologa, a idealno bi bilo oko prve godine da se preveniraju potencijalni problemi sa zubima i izbjegnu nepotrebni tretmani kasnije.

(index.hr, kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Prvi trimestar trudnoće - sve što treba da znate

Naredna priča

Ivana Selakov: Povukla sam se posljednju godinu baš da bih se posvetila kćerki

Najnovije iz Zdravlje

-->