fbpx

Obustava nastave u Brčko Distriktu, online nastava od ponedeljka

Šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko Distrikta BiH Senad Osmanović saopćio je da je od danas na snazi obustava nastave u svim osnovnim i srednjim školama te visokoškolskim ustanovama na području Brčko Distrikta BiH, kao i da će u cilju prevazilaženja pauze u nastavnom procesu biti organizirana online nastava. 

– Nastavno osoblje je na radnim mjestima. Pokušat ćemo od ponedjeljka organizirati određeni vid online nastave kako bi učenici što lakše nadoknadili gradivo. Pretpostavka je da svi učenici imaju mobilne telefone ili računar, kao i pristup internetu te će se na ovaj način barem djelimično pokriti nastava – izjavio je Osmanović na današnjoj konferenciji za medije.

U nastavku sjednice Vlade jutros su dogovorene aktivnosti prevencije posljedica u slučaju pojave koronavirusa u Distriktu. Mjere se odnose na dezinfekciju školskih prostorija i drugih objekata u kojima se kreće veći broj ljudi, a ta će aktivnost početi sutra.

Osmanović je naglasio da su sve planirane ekskurzije u Bosni i Hercegovini i inostranstvu do 1. maja zabranjene, a u toku aprila će se na osnovu procjene situacije vidjeti da li će ta zabrana biti ukinuta.

Obdaništa će raditi redovno, jer se pretpostavlja da je kretanje predškolske djece ograničeno na manji prostor i kontakt sa manjim brojem osoba, te je manja mogućnost dodira sa eventualno zaraženim osobama.

Do daljneg su zabranjena javna okupljanja poput protesta građana ili kulturnih manifestacija koje podrazumijevaju okupljanje većeg broja ljudi na jednom prostoru. Sportski događaji će biti realizirani bez publike.

Nema zabrane kada je riječ o vjerskim obredima, svadbama i sahranama, ali se apeluje na građane koji osjećaju bilo kakve simptome prehlade da se ne pojavljuju na takvim skupovima. 

Vlada Brčko Distrikta će od danas svakodnevno u 12 sati održavati konferencije za medije posvećene temi koronavirusa.

(FENA, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

SEDMIČNI SAVJET LJEKARA / Evelina Čehajić: Alergije

Naredna priča

Srce za djecu: Davaoci krvi pokazali da mali heroji nisu sami

Najnovije iz VIJESTI

-->