fbpx

Istraživanje: Evo kako odrastanje uz psa utiče na djecu

Čak 23 posto djece koja odrastaju uz kućnog ljubimca, posebno uz psa lakše će se suočavati sa socijalnim, emotivnim i društvenim izazovima nego djeca koja ne posjeduju ljubimca. Uposlenici Univerziteta Zapadne Australije proveli su istraživanja na oko 1.700 djece u dobi od dvije do pet godina, čiji su rezultati bili zapanjujući.

Naime, djeca koja su odrasla u domu u kojem je nastanjen i kućni ljubimac imaju manje šanse za razvijanjem antisocijalnog oblika ponašanja, mnogo jednostavnije će ostvarivati interakciju sa svojim vršnjacima, te su veće šanse da postanu obazriviji i promišljeniji.

Naša istraživanja dokazuju da vlasništvo nad psima, ali i druženje i igra s njima uveliko pozitivno utječu na razvoj i dobrobit djeteta. Šetnja, briga o psu i povezanost s ‘čovjekovim najboljim prijateljem’ zasigurno pospješuje društveni i emocionalni razvoj djeteta. Prisustvo porodičnog psa povezano je s mnogim pozitivnim oblicima ponašanja i jednako pozitivno utječe na mlađu i stariju djecu – istakli su stručnjaci spomenutog Univerziteta.

Čak 74 posto djece koja se igraju ili odrastaju uz porodične pse vrlo vjerovatno će biti pažljiviji i obazriviji prema drugim osoba, zaključak je navedenog istraživanja.

(Klix.ba, Kidsinfo.ba) 
Prethodna priča

UNICEF preporučuje da se škole ponovo otvore, a evo i zašto

Naredna priča

Kidsinfo.ba fotoreportaža: Bh. destinacija koja će oduševiti sve članove porodice

Najnovije iz VIJESTI

-->