fbpx

Kalendar dječjih zubića od rođenja do 12. godine

Donosimo raspored izbijanja zubića, vrijeme kada se mali biseri počinju pojavljivati i kada mliječni zubići počinju ispadati kako bi se napravilo mjesta za one trajne

Čak i prije nego što se beba rodi, zubni pupoljci počinju se razvijati. Ovdje je raspored nicanja zubiju kod prosječnog djeteta. Imajte na umu da se radi o općenitom rasporedu. Sasvim je normalno ako se prvi zubić pojavi nakon 3 mjeseca ili nakon prvog rođendana. Neke bebe su čak i rođene sa zubićima!

“Redoslijed nicanja mliječnih zubi u većini slučajeva ide po određenom redoslijedu, a to je da prvi niču središnji donji sjekutići, a nakon toga središnji gornji pa zatim redom. Ponekad se dogodi da se taj redoslijed preskoči nicanjem nekog drugog zubića”, kaže Ivana Cekić, dr. dent. med.

Naravno, svako dijete je drugačije tako i razvoj svakog djeteta teče svojim tijekom, a ovo su općenite smjernice. Oko bilo kakve dileme posavjetuj se s pedijatrom i dr. dentalne medicine.

Beba

Od 4. do 7. mjeseca

Počinje rast zubića. Zubno meso vaše bebe može biti otečeno i crveno na mjestima gdje zubići izlaze. Dva srednja zuba na dnu obično su oni koji će prvi narasti. Isto tako, ta dva zubića uglavnom narastu u isto vrijeme.

Od 8. do 12. mjeseca

Isplivaju gornji srednji zubi. Djevojčicama obično narastu prije nego dječacima.  

Od 9. do 16. mjeseca

Pojavljuju se gornji i donji zubi odmah do srednjeg zuba. Zubići se obično javljaju u paru – jedan je na desnoj strani i jedan na lijevoj strani.

Jasličko dijete

Od 13. do 19. mjeseca

Izlaze prvi kutnjaci na dnu i na vrhu, otprilike u isto vrijeme. Zanimljivo, dječji zubi ili mliječni zubi, su bjelji i manji od trajnih zuba.

Od 16. do 23. mjeseca

Na vrhu i dnu pojavljuju se oštri i šiljasti zubi koje zovemo očnjaci. Ako vaše dijete ne pokazuje nikakve znakove nicanja zubića do 18.mjeseca, razgovarajte s liječnikom. No, ne paničarite, kod neke djece, prvi zubići pojavljuju se tek par mjeseci nakon prvog rođendana.

Od 23. do 31. mjeseca

Polako se pojavljuju skroz stražnji zubi, iliti drugi kutnjaci.

Vrtičko dijete

Od 25. do 33. mjeseca

Drugi kutnjaci na vrhu dolaze ubrzo nakon onih na dnu. 

3 godine

Vaše dijete ima cijeli set od 20 mliječnih zubića!

4 godine

Čeljust i kosti lica rastu, stvarajući prostor između mliječnih zubi vašeg djeteta kako bi niknuli trajni zubi. 

Školsko dijete

Od 6. do 12. godine

Vaše dijete počinje gubiti zube. Tijekom ovih godina, njezin ili njegov osmijeh čine i mliječni i trajni zubi. Zubi mogu početi padati bilo kojim redoslijedom, ali moglo bi se dogoditi da mliječne zube izgubi točno onim redoslijedom kojim su se pojavili. Srednji zubi obično ispadnu između šeste i sedme godine, oni sa strane odmah iza njih, do osme godine. S druge strane, kutnjaci mogu ispasti u bilo koje vrijeme nakon njih, ali to će se najvjerojatnije dogoditi kada će vaše dijete imate između 9 i 12 godina. 

12 godina

Vaše dijete ima niz od 28 trajnih, odraslih zubiju. A, ona 4 umnjaka doći će negdje između sedamnaeste i dvadesetiprve godine.

(miss7mama.24sata.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Nije tačno da više nema dobre djece. Problem je u tome što ih mi ne primjećujemo

 
Prethodna priča

Muzika liječi – i mamu i bebu

Naredna priča

Kad mamu i dijete zarobi bolest, pomažu priče!

Najnovije iz Zdravlje

-->