Stručnjaci tvrde: Žene rijetko požale što su se odlučile na pobačaj

Pet godina nakon pobačaja velika većina žena smatra da se radilo o ispravnoj odluci, premda su je tada teško donijele, pokazala je manja američka studija. 

Naučnici su o tome ispitali 667 žena iz 21 američke savezne države sedam dana nakon zahvata i zatim svakih šest mjeseci u idućih pet godina. Do kraja petogodišnjeg razdoblja 84 posto žena imalo je pozitivan ili neutralan stav prema svojem izboru.  

– Uglavnom nismo otkrili dokaze o negativnim emocijama povezanim za pobačaj ni nakon pet godina – kazala je Corinne Rocca, glavna autorica studije s Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu.

– Zapravo, ako ponovno pregledamo odgovore o emocijama o kojima smo sudionicama ankete postavljali pitanja, možemo kazati da je olakšanje bilo najčešći osjećaj – i to u svim fazama ankete, čak i nakon pet godina – kazala je Rocca.

Pobornici pobačaja željeli bi ga staviti van zakona, među ostalim i zbog bojazni da ženama šteti jer izaziva negativne emocije, žaljenje te da izaziva trajne probleme u mentalnom zdravlju. 

Naučnici su stoga za potrebe ove analize ženama koje su obavile pobačaj postavili pitanje o tome u kojoj su mjeri osjećale olakšanje, sreću, žaljenje, krivnju, tugu ili ljutnju. Pitali su ih i smatraju li još uvijek da je njihova odluka bila ispravna. 

Na početku studije  učesnice su imale u prosjeku 25 godina i 62 posto ih je već imalo djecu.

Nešto više od pola ih je odgovorilo kako je odluka o pobačaju bila “vrlo teška” ili “donekle teška”. Vjerovatnoća da će se tako osjećati bila je veća kada su u okruženju percipirale viši nivo stigme prema pobačaju. 

Sedam nakon pobačaja 51 posto ispitanica odnosilo se pozitivno prema svojoj odluci, 17 posto negativno, a 12 posto imalo je pomiješane osjećaje. Njih 20 posto bilo je ravnodušno. Nakon pet godina, samo ih se šest posto osjećalo primarno negativno zbog pobačaja. 

Rezultati ovog istraživanja idu u prilog ranijim dokazima po kojima se bojazan za emotivno zdravlje žene nakon pobačaja ne bi trebala uzimati u obzir pri odlučivanju o zakonskom pristupu zahvatu, kazala je Julia Steinberg, znanstvenica sa sveučilišta u Marylandu koja nije sudjelovala u istraživanju. 

– Pobačaj ne vodi u kajanje ni u negativne emocije. Negativne emocije i žaljenje ne pojavljuju se u velikoj većini slučajeva ni više godina nakon pobačaja. Premda im je odluka bila teška, žene iz naše ankete u golemoj većini slučajeva odgovorile su kako smatraju da je bila ispravna i neposredno nakon pobačaja i pet godina nakon zahvata – zaključila je Steinberg. 

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Social Science and Medicine. 

(index.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Dadilja otkrila zašto današnja djeca nisu pristojna kao ranije

 
Prethodna priča

Dadilja otkrila zašto današnja djeca nisu pristojna kao ranije

Naredna priča

Bebe vide ono što odrasli ne mogu vidjeti

Najnovije iz Samo za Mamu