fbpx

Zašto se javljaju probadajući bolovi u nozi kod djece?

Ako se vaše dijete navečer ili noću žali na bolove u nozi, velika je vjerojatnost da se radi o klasičnom slučaju bolova rasta. Ta će probadajuća bol najčešće proći do jutra, ali djetetu je to slaba utjeha, kažu njemački pedijatri.

Želite li mu malo ublažiti bol, pokušajte s blagom masažom listova i bedrenih mišića. Pedijatri kažu da može pomoći i stavljanje leda na mišiće, ali i vruća kupka za opuštanje.

Fenomen bolova rasta, koji liječnicima još uvijek nije u potpunosti jasan, pogađa oko trećinu djece u dobi od tri do 12 godina. Najčešće zahvaća prednji dio potkoljenice, koljena i listove.

Istraživanja su pokazala da povećana fizička aktivnost danju može rezultirati češćim simptomima bolova rasta noću, pa se ponekad preporučuje i češći odmor.

No bolove rasta ne treba pripisivati drugim problemima. Ako se dijete uz bolove noću i znoji, pojavljuje se oticanje, ima groznicu, ako roditelji zamijete promjene na koži ili ako gubi na težini, vjerojatno su u pozadini drugi razlozi jer se radi o simptomima koji se smatraju atipičnim za bolove rasta.

Roditelji bi u takvim slučajevima trebali posjetiti liječnika kako bi se isključile druge bolesti poput reumatizma ili bakterijske upale.

(Jutarnji.hr, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

ŽENE POTVRDILE: Muževi zadaju više stresa od djece

Naredna priča

Pet razloga zbog kojih bebu nije moguće roditi prirodnim putem

Najnovije iz Zdravlje

-->