fbpx

Pet razloga zbog kojih bebu nije moguće roditi prirodnim putem

Carski rez više nije tabu tema, ali znaju li žene kada i zašto je potrebno roditi upravo ovim zahvatom?

Carski rez je sve češći u današnjoj medicinskoj praksi, što je prilično alarmantno ako uzmemo u obzir da ova hirurška intervencija mora biti posljednji izbor kada je u pitanju porođaj. Većini žena se kaže da je carski rez nužan, jer je beba zaglavljena unutra. Zvuči nevjerojatno da se to često događa. Ali veoma je moguće da se vaša beba zaglavi u karlici i postoje načini koji mogu spriječiti tu situaciju.

1. Položaj majke

Težina porođaja ovisi i o položaju majke. Uspravni položaji poput čučnja, položaja na sve četiri ili stajaćeg položaja mogu otvoriti karlicu za 30 posto. Nije loša ideja ljuljati se, šetati, puzati kako biste se osjećali udobnije dok se i sama beba okreće i traži savršen položaj za izlazak. Česta praksa u bolnicama je da žena mora biti u naslonjenom položaju, obično ležeći ili sjedeći s naglaskom na repnu kost. Ovo zapravo smanjuje ženinu fleksibilnost da pomogne svom tijelu. Takvi položaji tijela mogu dovesti bebu u opasnost, a mogu dovesti i do sužavanja krvnih žila ili pupčane vrpce. Kad god se pojavi bilo koja vrsta zabrinutosti, potrebna je intervencija carskim rezom.

2. Položaj bebe

Položaj bebe, koji se također zove prezentacija, određuje mora li se beba roditi carskim rezom. Je li bebina glava okrenuta prema dolje s leđima okrenutim prema naprijed i bradom na grudima? Bebina glava mora pronaći put kroz rašireni grlić maternice i karlicu. Vaša beba može biti zaglavljena unutra ako nije u optimalnom položaju, odnosno ako prvi izlazi zadnji dio bebinog tijela, a ne glava.

Vaša beba se može roditi i u drugim položajima. Ponekad ona mijenja položaj za vrijeme porođaja iz zadnjeg na prednji dio. Većinu vremena beba pokušava naći bolji položaj. Ovo ovisi i o majčinoj mogućnosti nesmetanog kretanja i stvaranja prostora u karlici kako bi pomogla bebi postaviti se u optimalan položaj. Neregularne kontrakcije mogu otežati pozicioniranje bebe. Majka bi možda trebala primiti umjetni oksitocin koji će kontrakcije učiniti češćim i mnogo jačim. Međutim, jake kontrakcije neće dopustiti bebi promijeniti položaj i ona se može zaglaviti tako da se mora učiniti carski rez ili epiziotomija.

3. Epiduralna anestezija

Epiduralna ili lokalna anestezija idu ruku pod ruku dok vam ju ubrizgavaju kroz tvrde slojeve kralježnične moždine. U idealnom scenariju, epiduralna štiti majku od boli tako što joj umrtvi donji dio tijela, jer blokira signale iz motornih i senzornih živaca. Epiduralna ima dosta neželjenih efekata pri čemu bi carski rez postao obavezan. S epiduralnom, žene se ne mogu kretati i to može otežati njima i njihovim bebama zauzeti odgovarajući položaj.

4. Dislocirano rame

Ako se pretpostavlja da majka nosi veliku bebu, one će najvjerojatnije biti porođene prije 40. sedmice, jer postoji mogućnost da će se bebino rame zaglaviti u karlici. Slučaj dislociranog ramena dogodi se u 0,5 posto do 1,5 posto porođaja. Većina žena dobiva indukciju kako bi se spriječilo zaglavljivanje bebinog ramena, ako je riječ o velikoj bebi. Indukcija može stvoriti druge probleme, jer jake kontrakcije ne tjeraju bebu slobodno proći kroz karlicu.

5. Karlica nije pravilnog oblika

Većina žena ima odgovarajuću karlicu, ali neke žene imaju karlicu koja je niti mala niti velika. Takvo stanje čini porođaj težim, ali ih to ne sprječava roditi prirodnim putem. Stanje u kojem se beba ne uklapa u karlicu naziva se cefalopelvična disproporcija, koja je veoma rijetka i ne može se dijagnosticirati prije poroda.

Također, ako majka ima urođenu abnormalnost ili povredu karlice, CPD se ne uzima u obzir. Kada se utvrdi stanje, bolničari mogu razmisliti o jačanju kontrakcija i upotrebi umjetnih sredstava za ubrzavanje porođaja, što može izazvati nelagodnost fetusa i na kraju neizbježni carski rez.

(Klix.ba)

Prethodna priča

Zašto se javljaju probadajući bolovi u nozi kod djece?

Naredna priča

Muškarci dokazano postaju zdraviji kada postanu očevi

Najnovije iz VIJESTI

-->