Jelena Bebić je 32-godišnja magistrica predškolskog odgoja i majka djevojčice Maris. Ona za naš portal piše o ishrani mališana, a u nastavku nam otkriva recept za zdrave Barni kolačiće.
U vrijeme dok sam bila trudna, mnogo sam proučavala, educirala se i pripremala za početak dohrane. Najviše sam se bazirala na preporuke Svjetske zdravstvene organizacije. Svaku namirnicu uvodimo tri dana zbog potencijalnih alergijskih reakcija i najbolje vrijeme je prije podne kako bi se moglo blagovremeno reagirati ukoliko dođe do neželjenih reakcija. Kada je Maris imala nepunih šest mjeseci krenula sam sa dohranom i tada pokrenula naš profil na instagramu pod nazivom bebe_vole_papat7.
Prije svega htjela sam olakšati mamama kada je riječ o idejama i samoj pripremi obroka za mališane. Naime, na našoj Instagram stranici možete pronaći razne ideje za obroke beba i starije djece, te zdrave recepte za nas velike.
Znam, da će netko reći kako naše bake nisu imale niti jedan medijski sadržaj, Internet i slično, pa smo opet svi živi i zdravi. Naravno, slažem se i s tim ali ja ipak volim ove novije metode i novije vrijeme gdje se preporuke po mnogočemu razlikuju.
U nastavku s vama dijelim recept za zdrave Barni kolačiće koje možete ponuditi i bebama kojima su već uvedeni svi sastojci.
Sastojci:
– Tri kašike integralnog pirovog braša
– Tri kašike zobenog brašna
– Tri kašike kokosovog brašna
– Jedna kašika Bio kakaa
– Šaka tostiranih mljevenih lješnjaka
– Šaka višanja
– Pet kašika vode (po potrebi može i više)
Priprema:
U zdjelu staviti pirovo, zobeno i kokosovo brašno, kako i mljevene lješnjake, te sve dobro promiješati. U posudu nasuti vodu i staviti višnje na nekoliko minuta da prokuhaju. Višnje dodati u smjesu, a na kraju dodati vodu i ponovo sve pomiješati dok smjesa ne bude sjedinjena. Sipati u kalupe i peći na 180 stepeni oko 20 minuta (zavisno od jačine pećnice).
(Kidsinfo.ba)