Preporučujemo vam da, ukoliko članovi vaše porodice vole domaća peciva, napravite somun sa sjemenkama ćurekota po receptu Harryja Coopera.
Neizostavni dio svakog Ramazana, somuni sa sjemenkama ćurekota – napisao je on na svom Instagram profilu.
Potrebni sastojci:
500 grama brašna
350 mililitara vode
50 grama germe (mala kašika)
mala kašika soli
mala kašika šećera
Sjemenke ćuerekota
Priprema:
U hladnoj ili mlakoj vodi izmješati germu sa šećerom i ostaviti pet minuta. U brašno dodati vodu i so, sve umiješati u glatko tijesto, pokriti i ostaviti da miruje najmanje jedan sat. Nakon prvih 30 minuta mirovanja vlažnim rukama izvlačiti krajeve i prebacivati ih u sredinu. Ostavite da miruje još najmanje 30 minuta ili duže. Nakon toga tijesto podijelite na četiri jednaka dijela. Od svakog dijela napravite kuglice, a zatim ih izvaljajte na, otprilike, 20 centimetara. Svaki somu navlažite vodom i pospite sjemenkama. Poredajte na papir za pečenje i ostavite da miruje od 15 do 20 minuta. U međuvremenu zagrijte rernu na 240 stepeni. Somunie pecite od osam do deset minuta. Pečene somune pokrijte platnenom krpom da omekšaju.
(Kidsinfo.ba)