U potrazi ste za laganom poslasticom koja se jednostavno pravi? Predlažemo vam da napravite cheesecake od borovnica po receptu Harryja Coopera. No, nemojte zaboraviti da ovaj recept može biti samo ideja, tačnije to da umjesto borovnica možete koristiti bilo koje smrznuto voće.
Sastojci:
300 grama mljevenih zobenih pahuljica (možete koristiti i mljeveni keks)
100 grama putera/maslaca
400 mililitara vrhnja za kreme
200 grama svježeg zrnastog sira
3 kašike šećera u prahu
200 grama smrznutih borovnica
aroma vanilije
Priprema: ⠀
Pomiješati pahuljice i istopljeni maslac, a zatim staviti u kalup koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Umutiti vrhnje i dodati mu kremasti sir (svježi sir kratko umutiti sa šećerom u prahu i vanilijom), a zatim sve lijepo izmješati da se sjedini. Prebaciti kremu u kalup i ravnomjerno rasporediti.
Skuhati borovnice sa čašom vode i kašikom šećera. Kuhati nekih 10 minuta dok ne dobijete gustu smjesu sličnu marmeladi. Ako mislite da niste spretni s ukuhavanjem voća, možete dodati i želatin ili sve to skuhati u pudingu od vanilije. Kada se to ohladi, staviti preko kreme i kolač ostaviti u fružider na 2 sata.
(Kidsinfo.ba)