fbpx
////

NAUČNICI OTKRILI MEHANIZAM MOZGA Evo još jednog dokaza najposebnije veze na svijetu

Novo istraživanje je prvo koje je indentifikovalo moždane mehanizme koji se nalaze iza „veze koja spaja plač i mlijeko“ i moglo bi da doprinese boljem razumijevanju dojenja

Naši nalazi otkrivaju kako “beba” koje plače pokreće mehanizme u majčinom mozgu da pripremi svoje tijelo za dojenje.

Bez takve pripreme može doći do kašnjenja od nekoliko minuta između početka sisanja i dotoka majčinog mlijeka, što potencijalno dovodi do frustracije kod bebe i stresa kod majke, objasnili su stučnjaci Akademskog medicinskog centra Univerziteta u New Yorku

Studija koja je provedena na miševima objašnjava promjene koje se dešavaju u mozgu tokom trudnoće i roditeljstva.

Dokazano je da je 30 sekundi neprekidnog „plača“ mladunčadi miša pokrenulo oslobađanje oksitocina odnosno jedinjenja u mozgu koje kontroliše odgovor na oslobađanje mlijeka kod majki.

Veza koja spaja plač i mlijeko

Novo istraživanje je prvo koje je indentifikovalo moždane mehanizme koji se nalaze iza „veze koja spaja plač i mlijeko“ i moglo bi da doprinese boljem razumijevanju dojenja.

Rezultati su objavljeni u časopisu Nature, i tamo se navodi da kada mladunče miša počne da „plače“, zvučne informacije putuju do oblasti mozga njegove majke koja se zove poslednje intralaminarno jezgro talamusa (PIL). Ovi neuroni hipotalamusa su uglavnom „zaključani“ kako bi se prečile lažne uzbune i „bacanje“ majčinog mlijeka.

Kao da mozak želi da se uvjeri da je beba zaista tu, da zaista postoji potreba za hranjenjem, a ne samo nasumični zvuk. Postoji specifično moždano kolo koje koči ovaj proces. Tek kada nema sumnje da zaista postoji beba, kočnica se otpušta – rekao je Robert Fremke, profesor Akademskog medicinskog centra Univerziteta u New Yorku i koautor studije.

Mapa puta

On je dodao da ovo istraživanje pruža naučnicima mapu puta kako bi proces mogao da funkcioniše kod ljudi.

Mama mišica se razlikuje od mame kod ljudi, ali u širem smislu očekivali bismo da mehanizam bude sličan. Zbunjujuće je da možemo poslati robota na Mars, a da ne razumijemo kako hranimo svoju djecu i proces dojenja – zaključio je.

Prethodna priča

SVI SMO JEDNOM DOBILI LOŠU OCJENU Za školski (ne)uspjeh ima lijeka

Naredna priča

KRATKA, ALI KORISNA ANALIZA Kako okolina utječe na odgoj djece?

Najnovije iz BEBE

-->