fbpx
/

Savjeti za uređenje teen sobe: Fokus na funkcionalnosti, udobnosti i ličnom pečatu

Osim što u njoj spavaju, tinejdžeri sobu koriste i za druženje s prijateljima, a nerijetko im je i prostorija u koju se sklanjaju kada ih preplavi svijet prepun pravila i zahtjeva odraslih osoba. U skladu s tim se može slobodno reći da je to prostor u kojem provode najviše vremena i upravo bi zbog toga teen soba, kada je o uređenju riječ, trebala biti u skladu sa željama vlasnika.

Sigurni smo da svi roditelji tinejdžera znaju da se njihove želje i interesovanja često mijenjaju što može dovesti do toga da im se soba koja je uređena onako kako su oni željeli nakon nekog perioda više ne sviđa. Upravo zbog toga se preporučuje da teen sobu sredite tako da ona bude funkcionalna i udobna, a da jedinstveni stil koji odgovara vlasniku sobe postignete pomoću detalja.

U nastavku vam donosimo savjete za efikasno uređenje teen sobe.

BOJA SOBE

Kada je o boji zidova riječ, preporučuje se da izaberete bijelu jer je bijeli zid poput praznog papira koji možete ukrasiti slikama, ukrasnim tapetama, ogledalima ili detaljima koji su usklađeni s hobijem djeteta, a mogu se i lako promijeniti. Ukoliko vam prostorija, zbog bijelih zidova, djeluje previše svijetlo, preporučujemo vam da boju dodate pomoću zanimljivog tepiha, roletni ili zavjesa.

NAMJEŠTAJ

Svaka tinejdžerska soba bi trebala da ima tri dijela, tačnije dio koji je posvećen odmoru, onaj koji je za učenje i treći za razonodu i druženje. U skladu s tim je neophodno da se u sobi nalaze krevet, radni sto sa stolicom i dio koji podsjeća na dnevnu sobu, a koji podrazumijeva namještaj na kojem dijete može sjediti s drugarima. Ukoliko dimenzije sobe ne dozvoljavaju da se u njoj nalazi i krevet i dio za sjedenje, preporučuje se kupovina ležaja koji može poslužiti za oboje. Osim toga ne zaboravite da je ormar za odlaganje stvari  neophodan u svakoj teen sobi.

NEOČEKIVANI ELEMENTI

Tinejdžeri vole prostorije koje su zabavne, kreativne i jedinstvene, što možete postići tako što ćete u sobu ubaciti ljuljačku ili viseću stolicu, akvarijum, okrugli krevet ili nešto slično.

OSVJETLJENJE

Trebate  znati da postoji razlika između fukcionalnog i dekorativnog osvjetljenja prostorije. Naime, funkcionalne osvjetljenje osiguravate pomoću lustera i stonih lampi, a poželjno je da imaju i mogućnosti prilagođavanja boje (hladna svjetlost za učenje, a topla za odmor i razgovor). Dekorativna svjetlost se pak, odnosi na, naprimjer, led sijalice koje služe da se istaknu pojedini detalji u sobi, te da se postigne efekt neobičnosti.

LIČNI PEČAT

Bez obzira na to što tinejdžeri nose „titulu“ onih koji često mijenjaju mišljenje, nemojte ih isključiti iz samog procesa uređenja sobe. Preporučujemo vam da barem jedan zid u sobi prepustite tinejdžeru da ga uredi u skladu sa svojim interesovanjima, te da mu da lični pečat.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Emina Jahović otkrila tajnu savršenog izgleda

Naredna priča

Počela nova školska godina: Evo šta će dočekati djecu u klupama

Najnovije iz TEEN

-->