fbpx
///

UZBUDLJIVI TRENUCI: Šta se sve događa u prvih 24 sata bebinog života?

Svaka je bolnica drugačija i može imati različite protokole na porođaju, ali ovo će se vjerovatno dogoditi bebi u prva 24 sata života

Posljednji dani prije porođaja je vrijeme u kojem je žena posebna osjetljiva, boji se bolova i onaj najveći strah – samo da sve prođe u redu i da beba bude.

No, u tom posebnom iščekivanju roditelji često ne razmišljaju što će se sve zbivati s bebom koja će početi odmah upoznavati svijet, ali će i proći neke testove.

Prvo će se javiti svojim plačem – “čujte me, stigla sam”, a onda za nju počinju uzbudljivi sati, kao i za mamu.

Naravno mama i beba bit će na sigurnom u bolnici, a onda postoji određena procedura koju obje moraju proći.

Ovako izgleda prvih 24 sata u bebinom životu, a ovisno od bolničkih protokola neke stvari mogu biti drugačije.

Prvih 5 minuta nakon porođaja

Čim se dijete rodi liječnik će očistiti područje usta i nosa odnosno maknuti sluz i plodnu vodu kako bi se otvorili dišni putevi.

Obično se onda beba stavlja odmah na majčina prsa, ali se istovremeno provjerava je li sve u redu te se prereže pukovima.

U posljednje vrijeme se preporučuje da se pupkovina prereže kada prestane pulsirati kako bi dijete dobilo još kisika dok se prilagođava na disanje.

U tim prvim trenucima bebinog života obavlja se i Apgar test koji je brz, ali liječnicima daje važnu prve informacije o bebi; kako je podnijela porođaj i kako se prilagođava na vanjski svijet. Provjerava se disanje, boja kože, otkucaji srca, refleksi na podražaje i tonus mišića.

Svaka segment dobiva određni bod, a onda se zbroje rezultati i dobije se konačan broj. Ocjena može biti od 1 do 10. Svaka gore navedena kategorija ocjenjuje se s 0, 1 ili 2. i onda se zbroje rezultati i dobije konačan zbroj. Smatra se da su rezultati 7, 8, ili 9 normalni i da je beba dobrog zdravlja. Ovo su rezultati koje bebe najčešće dobiju jer može dobiti manju ocjenu zbog plavih stopala ili ruku, a to je vrlo česta pojava nakon porođaja, objasnila je za stručnjakinja Nina Spears za Baby-chick.com.

Prva tri sata u bebinom životu

Nakon prvih pregleda, u tom prvom satu bebinog života sve više bolnica prakticira zbližavanje mame i bebe. Vrijeme je za prvo dojenje, a beba obično leži na maminim prsima i prakticira se tehnika “skin to skin”. Zatim novorođenče dobiva injekciju vitamina K, premažu se oči kako bi se spriječio razvoj infekcije te dobije obavezno cjepivo.

Tokom tog perioda beba počinje dojiti, a kod mame se pojavljuje kolostrum (prvo mlijeko). Dojenje odmah nakon porođaja stimulira daljnju proizvodnju mlijeka, a pomaže mami da joj se maternica počne vraćati u prvotno stanje.

Od 4. do 22. sata

Ovo je vrijeme kada su za mamu i bebu prošli teški trenuci. Važno je da se mama odmori, ali će i polako početi dobivati prve smjernice kako se brinuti za bebu. Beba će trebati/željeti dojiti sva dva do tri sata. Na početku dojenje može biti jako teško pa je vrlo važno obratiti se medicinskom osoblju za pomoć.

Od 23. do 24. sata

Do kraja prvog dana bebu će detaljno pregledati pedijatar te provjeriti ima li žuticu. Ako beba ima žuticu znači da se bilirubin ne razgrađuje u jetri, a obično bebe ostaju dulje u bolnici kako bi liječnici kontrolirali stanje. Mamu će poticati da više doji dijete kako bi se kroz stolicu izbacio višak bilirubina. Također će se u prvih 24 sata bebinog života napraviti svi nalazi.

Beba i mama će trebati vrijeme za opravak, ali tada započinje njihovo upoznavanje i najljepše vrijeme u životu žene – upoznat će svoje dijete i doživjeti prvi osmijeh, prvu riječ i sve druge stvari koje će se dogoditi u odrastanju najdražeg bića.

Prethodna priča

MALI GENIJALCI Osnovci idu na međunarodno matematičko takmičenje MAT liga

Naredna priča

JELENA I NOVAK ĐOKOVIĆ O RODITELJSTVU Pravimo puno grešaka, ali se trudimo da budemo bolji od naših roditelja

Najnovije iz BEBE

-->