fbpx
/

Muškarac koji postaje otac sa 80 je frajer, a žena koja zatrudni s 40 je sebična – zašto?

Da je Robert de Niro upravo ponovno postao otac u 80. godini života ili da će Al Pacino uskoro postati otac u 84. godini života, naizgled nema mnogo veze s našim životima osim kao prolazni trač.

No iako je između nas i De Nira odnosno Pacina sedam hiljada kilometara zračne linije i 120 miliona dolara razlike na bankovnom računu, vijesti i reakcije na njihovo očinstvo ipak ukazuju na univerzalnu i zajedničku boljku svih žena, utjelovljenu u dvostrukim kriterijima kada je u pitanju “staro” roditeljstvo.

Društvo i žene

Komentari na društvenim mrežama ukazuju na to koliko je društvo još uvijek strogo prema ženama, odnosno popustljivije prema muškarcima.

Mick Jagger dobio je dijete sa 73 godine. Richard Gere postao je otac u 69. i potom u 70. godini života. Clint EastwoodLarry King Rod Stewart postali su očevi u 66. godini. Robert de Niro je ovih dana u 80. godini života dobio sedmo dijete. Al Pacino dobio je kćer sa 49, u šezdesetima je dobio blizance, a ovog ljeta dobit će sina – u 84. godini života.

Svaka ovakva vijest prošla je uz odmahivanje rukom i stav da se radi o vječnim momcima, nestašlucima, pa čak i seks-uzorima. Svaka njima čast, u tim godinama imati energije i potencije! Jer čini se da je energija potrebna samo da se napravi dijete. A ko će biti budan cijele noći i trčkarati za njim? Pa, mama, ko bi drugi, piše Zadovoljna.hr.

Zato ženskoj trudnoći nakon 35. godine pristupamo s hirurškom ozbiljnošću. Sad je dosta zezancije, kalkuliraju se jajašca i njihova kvaliteta, vade kalendari i broje godine, proučava povijest (ne)doličnog ponašanja, kreće paljba: to je neodgovorno i sebično, riskantno, ugrožava zdravlje, prestara si za to, zašto ne usvojite, da si rodila s 20, već bi ga othranila…

Na meti i slavne

Toga nisu bile pošteđene ni ženske “pandanke” slavnih starijih roditelja: Halle Berry rodila je prvo dijete u 42., a drugo u 47. godini, šaljivo opisavši svoju trudnoću kao gerijatrijsku.

Nicole Kidman otvoreno je govorila o problemima sa začećem, a nakon pobačaja uspjela je roditi prvo dijete u 42. godini života, baš kao i Salma Hayek, koja je izjavila kako je u toj dobi bila puno ispunjenije i kompletnije ljudsko biće nego s 31, te da je time njezino dijete dobilo bolju majku.

Maryl Streep je sa 42 godine dobila dijete, a Celine Dion blizance. Hillary Swank čeka blizance u 49. godini života, a Janet Jackson zatrudnjela je u okrugloj pedesetoj.

Mediji su se, osim žutih tabloida, u 21. stoljeću upristojili i o njihovim trudnoćama pisali neutralno, pa čak i bodrilački. No upravo ta podrška i gomila članaka o tome kako je za žene okej postati roditelj nakon 35. godine samo svjedoče o tome da je to ženski, ali ne i muški problem. I ne, ovdje se ne radi o pitanju zdravstvenog rizika vezanog uz stvaranje potomstva.

Što se krije iza komentara o “neodgovornim majkama”?

Jer, uz današnju medicinu, duži životni vijek i resurse kojima raspolažemo, trudnoća nakon 35. godine života nije neodgovoran čin kako nas internetski ratnici na društvenim mrežama brižno upozoravaju. Uostalom, i kvaliteta muških spermija opada s godinama, što potencijalno utječe na djetetovo zdravlje.

Žene, dakako, iz bioloških razloga, imaju “ograničen rok” te nam šansa za začeće rapidno pada nakon 35. godine života, dok muška plodnost ima duži vijek. Zdravstvene prepreke i izazovi postoje, no uz oprez i konzultacije s doktorom trudnoća može proći u savršenom redu.

Štoviše, godine sa sobom nose određene prednosti u životnom stilu koji je potreban za trudnoću i odgoj djeteta: žene se nakon 30. godine više posvećuju svom zdravlju i tijelu, izlaske zamjenjuje balansiraniji tempo života.

Čini se da iza komentara o “neodgovornim majkama” stoji zapravo još uvijek duboko patrijarhalno uvjerenje da su žene te koje odgajaju djecu i trebaju biti uz njih bar do njihove tridesete godine, tj. da se izrazimo malo ružnije: ispada da sa začećem muški posao prestaje (De Niro je “dokazao da može”), a ženski počinje (“kako li će, jadna”).

Ako se već brinemo za buduću djecu, trebali bismo jednako prosuđivati i majke i očeve, ili se jednostavno ne miješati u tuđe živote i držati se one da je “pravo vrijeme” za rađanje otprilike nakon devet mjeseci.

Prethodna priča

MENSA Znakovi koji pokazuju da je tvoje dijete mali genijalac

Naredna priča

SAMO POLAKO Ljeto je idealno godišnje doba za odvikavanje od pelena

Najnovije iz Celebrity roditelji

-->