fbpx
/

PREURANJENI PUBERTET IZAZIVA ZBUNJENOST KOD DJECE, ALI I KOD RODITELJA

I vaše je dijete u pubertetu? Ako se vi pitate, sve se dešava mnogo, mnogo ranije nego ste očekivali. Ili ipak nema veze sa vašim očekivanjima, već s činjenicom da vam je dijete u preuranjenom pubertetu.

Pubertet je razdoblje kada se djeca fizički i emocionalno razvijaju u mladiće i djevojke. Obično se to počinje događati u adolescenciji: kod djevojčica prosječna dob je 10 godina, dok kod dječaka ona iznosi 11 godina. Međutim, kod neke javi se i ranije.

To znači da znakovi puberteta počinju prije sedme godine kod djevojčica te prije devete kod dječaka. Kod neke djece simptomi mogu biti samo neugodni, dok je kod druge preuranjeni pubertet znak određenog zdravstvenog problema.

Koji su znakovi preuranjenog puberteta?

Kod djevojčica znakovi preuranjenog puberteta uključuju razvoj grudi prije sedme ili osme godine, početak menstruacije prije 10. godine te brzi rast. Kod dječaka znakovi preranog puberteta su povećanje testisa ili penisa te brzi rast u visinu (nagli rast). Kod djevojčica i dječaka neki od sljedećih znakova mogu ukazivati na raniji pubertet:

  • razvoj stidnih dlaka
  • dlake ispod pazuha ili lica
  • produbljivanje glasa
  • pojava prištića ili akni
  • pojačano znojenje.

Kako preuranjeni pubertet utječe na djecu?

Kada pubertet završi, rast u visinu kod djece u pravilu prestaje. S obzirom na to da njihove kosti sazrijevaju i rast kostiju prestaje ranije nego inače, djeca s preuranjenim pubertetom koja se ne liječe obično ne dosegnu svoj puni potencijal visine. Rani prolazak kroz pubertet također može biti težak za djecu u emocionalnom i društvenom smislu, tvrde pedijatri.

Djevojčice mogu biti zbunjene i često im je neugodno zbog dobivanja menstruacije ili povećanja grudi puno prije bilo koje od njihovih vršnjakinja. Čak se i emocije i ponašanje mogu promijeniti kod djece s preuranjenim pubertetom. Djevojčice mogu postati neraspoložene i razdražljive, a dječaci agresivniji. U nešto rjeđim slučajevima također mogu razviti seksualni nagon neprikladan njihovoj dobi.

Početak puberteta pokreće hipotalamus. Ovo područje mozga signalizira hipofizi (žlijezda veličine zrna graška u blizini baze mozga) da otpusti hormone koji stimuliraju jajnike (kod djevojčica) ili testise (kod dječaka) da stvaraju spolne hormone. Najčešće, osobito kod djevojčica, preuranjeni pubertet nastaje zbog toga što mozak šalje signale ranije nego što bi trebao. Ne postoji nikakav drugi temeljni medicinski problem ili okidač. To se također često može dogoditi u obiteljima koje su sklone preuranjenom pubertetu.

Što uzrokuje preuranjeni pubertet?

U iznimnim slučajevima preuranjeni pubertet proizlazi iz ozbiljnijeg zdravstvenog problema poput tumora ili traume. Problemi sa štitnjačom ili jajnicima također mogu izazvati ovu pojavu. U tim se slučajevima obično javljaju i neki drugi simptomi koji upućuju na ozbiljniji problem. Pedijatri naglašavaju kako je preuranjeni pubertet rjeđi kod dječaka i vjerojatnije je da je povezan s drugim medicinskim problemom. Kod pet posto dječaka ovakvo je stanje naslijeđeno.

Potrebno je potražiti pomoć liječnika ako dijete pokazuje bilo kakve znakove ranog spolnog sazrijevanja (prije sedme ili osme godine kod djevojčica ili devete godine kod dječaka), uključujući rast i razvoj grudi, brzi rast u visinu, pojavu menstruacije, prištiće ili akne, povećane testise ili penis, stidne dlake ili dlake ispod pazuha.

Prethodna priča

SLAVNA GLUMICA ISKRENO: BITI MAJKA JE STVARNO TEŠKO

Naredna priča

30 AKTIVNOSTI UMJESTO DOMAĆE ZADAĆE

Najnovije iz TEEN

-->