fbpx
/

MITOVI O DJEČIJEM IMUNITETU U KOJE TREBAMO PRESTATI VJEROVATI

I Vama se ponekad čini da previše dežurate kod doktora, da Vam je dijete stalno u ambulanti? Brinete da li djetetu dajete previše lijekova? Možda mislite da vaše dijete ima oslabljen imunitet ili ste zabrinuti da lijekovi negativno utječu na njegov organizam? Ako je barem jedan odgovor na ova pitanja potvrdan, možda vjerujete u neke od češćih mitova koji nisu točni. Kako tvrdi pedijatar Nihar Parekh, postoje čak tri mita u koje roditelji vjeruju, a ne bi smjeli, donosi India Times.

Česte bolesti znače slabiji imunitet djece

Ovo je jedan od najčešćih mitova kada govorimo o dječjem imunitetu. Prema dr. Parekhu, ako se dijete redovito razboli svakih 15 do 20 dana, to ne znači da ima slab imunitet. “Prehlada ili povišena temperatura zapravo su znak da vaše dijete ima sposobnost ‘pronaći’ te viruse i bakterije te se protiv njih boriti”, objašnjava pedijatar.

Lijekovi mogu oslabititi dječji imunitet

Roditelji se često brinu hoće li djeci zbog prečestog davanja antibiotika i ostalih lijekova protiv simptoma prehlade ili kašlja pasti imunitet. Odgovarajući na ovu zabrinutost koja nije ni znanstveno temeljena ni potvrđena, dr. Parekh kaže: “Ako se pravi lijek daje iz pravog razloga – a to su antibiotik za bakterijsku infekciju, sirup protiv kašlja, lijekovi za snižavanje temperature – ne šteti djetetovom imunitetu.”

Postoje lijekovi koji mogu zaustaviti bolest vašeg djeteta

Kako objašnjava pedijatar, ne postoji lijek koji može spriječiti da se vaše dijete razboli. ”Postoje multivitamini i određeni lijekovi koji mogu pomoći i ojačati određene sustave da ne budu uvijek iznova pogođeni. No ne postoji zlatni adut koji može spriječiti da se djeca razbole.”

Prethodna priča

DO KADA USPAVLJIVATI BEBU?

Naredna priča

POSTAVLJANJE GRANICA: KAD POSTAJEMO PRESTROGI, A KAD SMO PREBLAGI?

Najnovije iz BEBE

-->