fbpx
/

PREPORUKA: “TUMMY TIME” ODMAH PO IZLASKU IZ RODILIŠTA

Koliku važnost sada AAP pridaje potrbušnom položaju, iščitava se iz preporuke o dužini vremena u kojem bi beba u budnom stanju tokkom dana trebala provoditi potrbuške

Američka akademija za pedijatruju (American Academy of Pediatrics, AAP) dosad je tek gotovo neobavezno spominjala potrebu za boravkom beba na trbuhu u prvim mjesecima života.

U pretposljednjoj preporuci AAP-a iz 2016. godine tzv. l spominje se kako bi se izbjegla zaležana glavica te osnažilo bebino tijelo, posebno rameni obruč, za faze razvoja koje sijede.

Pritom se navodilo da ne postoje jasne preporuke o tome koliko često i koliko dugo bi dijete trebalo boraviti na trbuhu. Nije se spominjalo ni kada bebicu početi stavljati potrbuške, jedino da to treba činiti kada je budna i pod našom prismotrom.

Najnovije preporuke

Međutim, u posljednjim preporukama, Američka akademija za pedijatriju čini snažan zaokret te vrlo jasno zagovora da stavljati bebu na trbuh, uvijek dok je budna, treba početi odmah po izlasku iz rodilišta, dakle odmah po rođenju.

Koliku važnost sada AAP pridaje potrbušnom položaju, iščitava se iz preporuke o dužini vremena u kojem bi beba u budnom stanju tijekom dana trebala provoditi potrbuške. Kako se navodi, to vrijeme valja postepeno produžavati tako da beba sa sedam tjedana na trbuhu dnevno provede 15 do 30 minuta.

Očito su godine snažnog zalaganja za spavanje beba isključivo na leđima – ni na trbuhu ni na boku – a sve zbog smanjenja rizika od SIDS-a, tj. iznenadne dojenačke smrti, dovele do toga da bebe većinu dana provode ležeći samo leđima, kako u krevetiću, tako i u različitim ležaljkama. A to je onda posljedično dovelo do sve više zaležanih glavica i do sve više poteškoća u motoričkom razvoju, odnosno dostizanju faza razvoja. Djeca se teže okreću na bok, teže ide rotacija na trbuh i leđa, potom posjedanje i puzanje. A razlog je upravo u nedovoljnom boravku na trbuhu, i to isključivo u budnom stanju – kada se dijete samostalno oslanja na ruke i laktove te odiže glavicu.

Važno je znati

Kad je pak riječ o kvalitetnom tummy time-u valja znati nekoliko vrlo važnih činjenica.

Što ranije budemo počeli stavljati bebu na trbuh, ona će taj položaj brže i lakše prihvatiti.

Dijete potrbušno možemo nositi i držati na rukama, možemo se s njime igrati i držati ga na našim nogama, što je svakako dobro i poticajno jer djetetu mijenjamo položaje i ono odiže glavicu. No, ništa ne može zamijeniti potrbušni položaj na čvrstoj, ravnoj podlozi.

Upravo će na podu dijete najsnažnije i najpravilnije moći aktivirati mišiće ramenog obruča, vrata, ruku i trupa. (Pritom trebamo paziti na položaj ruku i laktova.)

Valja isto tako znati da se dijete ne stavlja izravno na trbuh, već ga okrećući preko boka dovodimo u potrbušni položaj. To je onda najbolja priprema i poticaj razvoju da se nakon trećeg, četvrtog mjeseca dijete počinje samo okretati na oba boka i potom rotirati na trbuh i leđa. (Ako tu fazu preskočimo dijete se neće moći samostalno posjesti i početi puzati.)

Manju djecu, posebno u prva tri mjeseca dok nemaju kontrolu glavice, okrećemo preko preko glave i ramena, a zdjelica ostaje u zraku.

Bebice u prvim mjesecima nabolje je stavljati potrbuške, uvijek rotirajući ih preko boka, tokom svakog mijenjanja pelene.

Prethodna priča

EMOCIJE I POROĐAJ - ZAŠTO OSJEĆATE URAGAN EMOCIJA NAKON POROĐAJA?

Naredna priča

DO KADA USPAVLJIVATI BEBU?

Najnovije iz BEBE

-->