fbpx

Plavi artizam: Izraz čiste likovnosti

Uz veliki entuzijazam i želju da nastavimo omogućavati pristupačnost sadržajima i značenjima zbirke koju čuva Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, u protekloj godini smo realizovali petomjesečni muzejsko – obrazovni program „Plavi artizam“ za mlade iz Udruženja za podršku osobama s intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo „Oaza“. 

Program obrazovnog karaktera koji se realizuje u kontekstu muzeja umjetnosti uz originalna umjetnička djela ima višestruki značaj za osobe s različitim oblicima teškoća u razvoju. Muzej kao mjesto susreta, dijaloga i komunikacije, stimulativno je okruženje za razvoj socijalnih vještina i sticanje novih poznanstava za ovu društvenu grupu. Specifična arhitektura muzeja koja sa sobom nosi ritualni karakter i neponovljivo ‘ovdje i sada’ u susretu i interakciji sa originalnim umjetničkim djelima, osnovica je za učenje koje se temelji na iskustvu. Učenje u muzeju neformalnog je karaktera jer nije omeđeno zvaničnim kurikulumom i ne podliježe evaluacijama znanja, pa se tako razlikuje od zvaničnog školskog sistema. Tako eksponati zbirke muzeja umjetnosti mogu poslužiti kao kognitivni most ka boljem razumijevanju svijeta koji okružuje osobe s teškoćama u razvoju, njihovih ličnih emocija i emocija drugih ljudi.

„Plavi artizam“ se zasniva na zbirci muzeja umjetnosti UGBIH i program je outreach tipa jer uključuje saradnju sa zajednicom tj. ciljnom grupom za koju se program realizuje. Ova saradnja sastoji se od identificiranja individualnih socijalnih, fizičkih, senzornih, obrazovnih i emotivnih potreba učesnika, kako bi se metode podučavanja u muzeju prilagodile njihovim potrebama.

Aktivnosti programa realizovane su u proteklih 5 mjeseci sa 10 učesnika u različitim izložbenim kontekstima Galerije. Metodologija se zasniva na obrazovnim aktivnostima kojima se Galerija služi u okviru redovnih programa, a koje su za ovaj program prilagođene potrebama učesnika: vježbe disanja u pokretu, moderirane diskusije o djelima, taktilne vježbe i kreativno – manuelni rad.

Program ima veliki značaj i za muzej jer putem njega zadobijamo novu publiku i u javnosti se očitujemo stavom da poštujemo i njegujemo različitosti. Naša društvena odgovornost podrazumijeva da sadržaji zbirke i njihova značenja budu ravnopravno pristupačni i razumljivi generalnom društvu. Na koncu, realizacijom izložbe koju smo ko-kreirali zajedno sa učesnicima programa, željeli smo osnažiti njihovo samopouzdanje i osjećaj samovrijednosti, te destigmatizirati ovu društvenu grupu u javnosti. Prodajnim karakterom izložbe „Plavi artizam“ željeli bismo uz Vašu pomoć barem kratkoročno zadovoljiti i njihove ekonomske potrebe.

Autorica programa i kustosica izložbe: Aida Šarac Berbić    

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Amra Švrakić: Stigla je nova članica porodice

Naredna priča

Pedijatrica Zagorka Vidović za Kidsinfo: Zašto inhalacije, a ne sirup?

Najnovije iz VIJESTI

-->