fbpx
/

UNICEF BiH: Dojite svoju djecu jer je to najbolje za njihov rani rast i razvoj

UNICEF BIH i Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u suradnji sa pedijatrima u FBiH i ove godine podsjećaju na važnost dojenja, zaštite i promocije dojenja kao “zlatnog standarda” dječje prehrane.

Dr. sci med. Aida Filipović Hadžiomeragić iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i dr. Pamela Kapetanović Goluža, pedijatrica JU Dom zdravlja Vitez ukazuju na koristi koje majke, kao i njihove bebe, dobivaju dojenjem.

Majčino mlijeko je najzdravija hrana za vaše dijete. Ono je prvi korak u preporukama koje se tiču zdrave ishrane. Zašto preporučujemo majčino mlijeko? Zato što je ono optimalan izvor nutrijenata i svega što je potrebno vašem djetetu, posebno u prvih šest mjeseci života. Preporuka je da dojite isključivo do šest mjeseci, a onda, uz nadohranu, najmanje dvije godine i dalje. Dojite svoju djecu jer je to najbolje za njihov rani rast i razvoj, za sprječavanje bolesti kasnije, u starijoj dobi, posebno sprječavanje gojaznosti kao rizikofaktora za hronične nezarazne bolesti – kaže dr. Filipović Hadžiomeragić.

Dr. sci med. Aida Filipović Hadžiomeragić

Dojenje je prva, najbolja, lako dostupna i besplatna hrana za dijete. Jedinstvena je mjera očuvanja zdravlja djeteta i majke jer u ranoj dobi potiče tjelesni, emocionalni i kognitivni razvoj djeteta, štiti ga od dišnih i crijevnih infekcija, a u kasnijoj dobi od sklonosti debljanju, šećernoj bolesti i visokom tlaku. Recipročan benefit ima za majku štiteći je od karcinoma dojke i jajnika, sklonosti debljanju i drugih kroničnih nezaraznih bolesti – kaže dr. Kapetanović Goluža. 

Kako pandemija COVID-19 još uvijek traje, akcenat je na dojenju u vrijeme pandemije, dojenju u slučaju sumnje ili zaraze dojilje virusom SARS-CoV-2 i vakcinaciji dojilja protiv COVID-19.

dr. Kapetanović Goluža

Dojenje se preporučuje dojiljama koje sumnjaju na COVID-19 ili imaju COVID-19, ali uz mjere opreza, odnosno uz sve higijenske mjere.                  

 – Sve što je potrebno uraditi je da se pridržavate higijene disanja, tj. da nosite masku za vrijeme dojenja. Zatim, ukoliko kišete ili kašljete da obavezno sklonite glavu u stranu i odmaknete se od djeteta, te kašljete u maramicu koju ćete odmah baciti. Zatim, da perete ruke sapunom najmanje dvadeset sekundi prije i nakon dojenja djeteta kao i da održavate čistoću površina oko vas sredstvima za održavanje ili dezinfekciju – kaže dr.  Filipović Hadžiomeragić

Drage majke, znajte da je mogućnost zaraze vašeg djeteta jako malena, a infekcija uglavnom blaga. Stoga, koristi dojenja djeteta od majke oboljele od COVID-19 znatno pretežu nad nedostacima nedojenja i odvojenosti majke i djeteta. Ukoliko to vaše zdravstveno stanje dopušta, apsolutno nastavite dojenje tijekom infekcije uz pridržavanje mjera kontaktnog prijenosa virusa s majke na dijete (nošenje maske kod dojenja, pranje ruku i dezinfekcija površina). Ne dopustimo ovoj zlokobnoj bolesti da prekine tu divnu, neponovljivu jedinstvenu povezanost koje dojenje izgrađuje između majke i djeteta, a ostaje prisutna cijeli život – poručuje dr. Kapetanović Goluža.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine je kroz kampanju „Zbog onih koje voliš #vakcinedjeluju“ uputio preporuke dojiljama za vakcinaciju protiv COVID-19: Vakcinacija protiv COVID-19 se preporučuje svim dojiljama. Dijete je zaštićeno ako je dojilja vakcinisana. Brojna istraživanja dokazuju da su vakcine protiv COVID-19 sigurne i efikasne tokom dojenja. Zaštitite se! Vaše zdravlje i zdravlje vašeg djeteta su na prvom mjestu!

(unicef.org. Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Omiljeni dječiji plišanac: Znate li šta Huggy Wuggy predstavlja?

Naredna priča

Kuća na točkovima: Osmočlana porodica živi u autobusu na sprat

Najnovije iz Dojenje

-->