fbpx

Jelena Lubura, direktorica vrtića „Mašin svijet“: Kada je pravo vrijeme za školu plivanja i koji su njeni benefiti

Ukoliko ste u potrazi za vrtićem u kojem će vaše dijete stvarati prva prijateljstva, ali i učiti nove stvari koje u drugim ustanovama ovog tipa nema priliku, onda je vrtić „Mašin svijet“ iz Istočnog Sarajeva pravi izbor za vas i vaše mališane.

Riječ je o predškolskoj ustanovi koja je tokom sedam godina postojanja postala sinonim za kvalitetan rad i posvećenost u oblasti odgoja i edukacije djece, a programi rada koje primjenjuju ono su što ih je izdvojilo u odnosu na konkurenciju. Iako imaju programe prilagođene djeci različitih uzrasta i interesovanja, tokom toplih dana ljeta posebnu pažnju privlači škola plivanja koja se realizuje na Olimpijskom bazenu Otoka.

O ovoj školi i benefitima koje plivanje ima za djecu za Kidsinfo govori Jelena Lubura, direktorica vrtića.

Plivanje pospješuje razvoj djece, doprinosi jačanju imuniteta, te jača mišićnu strukturu i kapacitet pluća, a povećava i pokretljivost i utiče na koordinaciju pokreta. Kroz boravak u vodi kod djece se razvijaju neustrašivost, istrajnost i značajno se jača volja. Plivanje je, takođe, veoma dobro za djecu koja imaju neki od deformiteta (deformacija grudnog koša, ravna stopala ili iskrivljen kičmeni stub) – objašnjava nam Jelena.

BENEFITI PLIVANJA

Iako je predškolski uzrast sam po sebi idealan za savladavanje plivanja, Jelena ističe da ovu vještinu lakše usvajaju manja djeca.

Praktikujemo da našu školu plivanja pohađaju djeca od navršene druge godine. Na osnovu iskustva i dosadašnjeg rada mogu slobodno reći da je dijete, ukoliko se sa dvije godine adaptiralo na vrtić, te se odvojilo od roditelja bez problema, što ukazuje na to da mu je emocionalna strana razvijena, a spremno je i da sluša i ponavlja određene radnje, spremno i za školu plivanja. Djeca sa dvije godine se naviknu na sredinu i na boravak u vodi, te su sa tri ili četiri godine u stanju da uče plivačke tehnike. No, ukoliko dijete sa pet ili šest godina prvi put pohađa školu plivanja, onda će sa sedam ili osam godina učiti plivačke tehnike, što je prilično kasno za ovu atkivnost  – kaže Jelena.

Ona ne krije da im nije nepoznata rečenica: „Dijete se boji vode“, koju čuju od brojnih roditelja, ali i za to imaju efikasno rješenje.

Kao što znamo, bebe se rađaju iz vode, ne plaše se vode i vrlo često uživaju u njoj. Kako dijete raste može se razviti strah od vode, te i proces učenja plivanja, zapravo, počinje eliminisanjem straha. Ako dijete od godinu, uz prisustvo roditelja, boravi na bazenu ili u okolini vode, to je za njega prirodno okruženje i ne postoji nikakva mogućnost da se sa dvije ili tri, a pogotovo ne sa četiri ili pet godina razvije strah. Ukoliko dijete sa pet ili šest godina prvi put krene u školu plivanja očekivati je prisustvo straha jer je to za njega nepoznata sredina i nepoznato okruženje – kaže ona i dodaje da je jako bitno da se roditelji upoznaju s onim što škola plivanja podrazumijeva, a kako ne bi dodatno povećali djetetov strah reflektovanjem svog.

U skladu s tim treba istaći da u slučaju vrtića „Mašin svijet“ škola plivanja, prije svega, podrazumijeva to da djecu plivanju uče profesori fizičkog vaspitanja i licencirani instruktori sporta, dakle stručnjaci u toj oblasti. To, uz benefite koje sa sobom donose grupni časovi, utiče da se djeca brzo oslobode straha ukoliko su ga imala.

Kada je riječ o grupnom obliku rada s djecom predškolskog uzrasta, sa sigurnošću, a na osnovu dosadašnjeg iskustva, možemo reći da je prihvatljivije nego individualni časovi. Naime, djeca se uz drugu djecu prije oslobode straha od vode, te radosti i uživanju u grupnim aktivnostima nema kraja. Podjelom djece na manje  grupe instruktoru plivanja je omogućeno da intezivira rad svakog pojedinca, a istovremeno se stvaraju i uslovi za ispoljavanje nivoa znanja i sposobnosti pojedinca koje grupa prati i ponavlja – objašnjava Jelena i dodaje da sve to treba uraditi nenametljivo, spontano i bez žurbe kako bi djeca stekla povjerenje u, prije svega, instruktore.

GRUPNO UČENJE

No, savladavanje tehnike plivanja svakako nije jedina prednost učenja u grupama.

Kao jednu od najvažnijih  prednosti grupne škole plivanja možemo navesti brigu o ličnim stvarima u svlačionici, kao i samostalan odnos kada je riječ o oblačenju i skidanju, sušenju kose, pakovanju ličnih stvari, odvajanju mokrog veša i slično – dodaje.

Sve to će biti obuhvaćeno i priručnikom za buduće plivače koji izrađuju, a koji će biti jako koristan za informisanje roditelja, ali i djece.  

Veoma je važno naglasiti da smo u saradnji s instruktorima u fazi izrade priručnika za buduće plivače. Riječ je o priručniku u kojem će autori objasniti metodiku rada po časovima i pravila ponašanja na bazenu – kaže Jelena.

No, nemojte zaboraviti da je škola plivanja samo jedna od aktivnosti u ovom vrtiću, tačnije samo jedna od karika na putu ostvarenja vizije i misije kojoj osoblje vrtića „Mašin svijet“ teži.

Naša vizija je učiniti svako dijete boljom osobom sa većim potencijalom, tačnije stvoriti dijete koje je  spremno suočiti se sa životnim izazovima s osmijehom na licu. Naša misija je postati institucija koja će odgajati djecu da budu u stanju suočiti se sa stvarnošću današnjeg života. Misija nam je i svojim stručnim pedagoškim radom, kroz vidljivu realnost vrtića (prostornu i vremensku organizaciju), te komunikaciju, formirati dječiju ličnost, doprinoseći na taj način kvalitetnom odrastanju djeteta – zaključuje Jelena na kraju razgovora.

U nastavku pogledajte dio jednog od časova plivanja.

Vrtić „Mašin svijet“ nalazi se na adresi Slavka Leovca b.b. u Istočnom Sarajevu, a kontakt podatke pogledajte ovde.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

No.si.dojenje: Odjeća za lakše dojenje bilo gdje i bilo kada

Naredna priča

Pionirska dolina i zoo vrt: Mjesto za edukaciju, odmor i zabavu tokom ljeta

Najnovije iz VIJESTI

-->