fbpx

RIE metoda sve popularnija: Možete li zamisliti da djetetu uskratite igračke, tepanje i stalne pohvale?

Glumica Marija Karan, najpoznatija po ulozi u seriji „Ljubav, navika, panika“,otkrila je kako sina Marka Lea odgaja prema RIE metodi. Na našim prostorima ona je još uvijek neuobičajen i gotovo nepoznat pojam.

Mnogo mi se dopao odnos koji je moja najbolja drugarica imala sa svojim sinom, a ona je stalno spominjala RIE metodu. Njen dječak je s nepune dvije godine sve dobro razumijevao i sarađivao s odraslima. Svugdje je išao s nama i bio predivno dijete, tako da mi je bio inspiracija. Pročitala sam knjigu o RIE metodi i sve što je pisalo za mene je imalo smisla – kaže Marija.

S ovom metodom odgoja počinje se jako rano.

Kada je Marko napunio tri mjeseca, krenuli smo na časove s ostalim bebama i mamama. Nejljepše je kada vidite da ono što pričate i radite ima rezultate kod vašeg djeteta. Moj sin je sretan dječak, a i ja s njim – govori Marija dodajući kako je Marko veoma brzo počeo reagirati na druge ljude, što mu je pomoglo u kasnijem razvoju.

 Poznate mame

RIE metodu prigrlile su brojne holivudske zvijezde, među kojima i Penelope Cruz, Jamie Lee Curtis i Tobey Maguire. „Resources for Infant Educarers“ (RIE), 1987. godine je osnovala Marta Gerber. Posmatrajući odnose između roditelja i djece, shvatila je da odrasli svojoj djeci, bez obzira na uzrast, trebaju dozvoliti da probleme rješavaju sami, što u praksi znači da se prema djetetu od samog starta ponašate kao prema odrasloj osobi, dok im uskraćujete igračke, tepanja i stalne pohvale.

–  Ova metoda odgoja vraća nas osnovama i čini nas boljim. Ne samo boljim roditeljima nego i boljim partnerima i ljudima – rekla je Jamie Lee Curtis koja je svoju djecu odgajala u skladu s RIE metodom.

No, i ovu metodu, koja dobija sve veći broj poklonika, prate i kontroverze. Mnogi ne razumiju da dijete koje plače ne treba tješiti, već ga treba pustiti da se samo smiri.

Plakanje je prirodna i zdrava reakcija u situacijama koje ne izgledaju kao da su ispravne. Ako ste roditelj koji ne može podnijeti suze, RIE roditeljstvo nije za vas – rekla je Janet Lansbury, koja je napisala knjigu o RIE roditeljstvu „No Bad Kids: Toddler Discipline Without Shame“.

Osnovni cilj RIE metoda je da se odgoji autentično dijete, koje će bti sigurno i samostalno, te se osjećati kompetentno da samo uradi bilo koji zadatak. Poštovanje djeteta je preduslov za to.

Nije dovoljno samo da poštujemo svoje dijete, nego mu poštovanje moramo i pokazati svaki put kada komuniciramo s njim. Poštovati dijete znači ponašati se prema njemu kao prema jedinstvenom ljudskom biću od samog rođenja, jer djeca znaju mnogo više nego što mi mislimo – stoji u knjizi autorice.

Posmatranje djeteta je ključno, jer na taj način spoznajemo šta je to što ono može samostalno uraditi, i omogućavamo mu da samo otkriva svoje sposobnosti. Uloga roditelja treba da bude tek tolika da djetetu obezbijede okruženje u kojem ono može da nesmetano obavlja sve aktivnosti koje su mu prirodne.

 Postavljanje granica

RIE filozofija na djecu čim se rode gleda kao na ljude koji su sposobni, a ne samo kao na slatka, pasivna bića. Oni cvjetaju, mijenjaju se, razvijaju i sazrijevaju, ali je u njima od samog početka prisutan karakter. Oni već od samog starta imaju svoje ideje, talente i strasti. Umjesto da svoju djecu podučavamo svemu, mi trebamo samo da ih upoznajemo kao osobe – objasnila je Janet.

Iako i ova metoda podrazumijeva postavljanje granica koje dijete ne bi trebalo prelaziti, pristup je nešto drugačiji.

Ne radi se o tome da budete zli prema svom djetetu, već o tome da mu jasno postavite granice. Naprimjer, ukoliko želite svoje dijete da naučite da treba da sjedi dok jede, u momentu kada ustane mu uzmite hranu i recite: „Vidim da si ustao, pa sam zaključila da si gotov s jelom“. Na ovaj način djetetu pokazujete da ste vi vođa, a svojim primjerom mu trebate pokazatii kako se treba ponašati. Djeca se kroz nas uče manirima, empatiji i velikodušnosti – kaže autorica.

Iako je ova metoda doživjela veliku popularnost među, prije svega, slavnim mamama, ona se ne preporučuje osobama koje ovakav način odgoja doživljavaju kao metod koji dovodi do emotivnog udaljavanja od djeteta.

(Gloria.hr/Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Svečano otvaranje drugog Fabrika Coffee Shop-a u Sarajevu

Naredna priča

Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja: Ne budi sila iza profila

Najnovije iz RODITELJI

-->