fbpx

UNICEF BiH: Roditelji u pokretu

Majka Gulham je stigla iz Afganistana i sa suprugom i troje maloljetne djece smještena je u Privremenom prihvatnom centru Borići u Unsko-sanskom kantonu. Uz prethodnu saglasnost, podijelila je svoje iskustvo dok je tri godine bila u pokretu, putujući kroz Tursku, Grčku, Srbiju i dolaska u Bosnu i Hercegovinu.

Budući da je jedno od djece staro samo godinu i četiri mjeseca, Gulham je doživjela određene emocionalne poteškoće kako se nositi s roditeljskom ulogom u vrlo složenoj situaciji. Jednom su prilikom pokušaja prelaska granice bili s grupom ljudi, a njezina devetogodišnja kći bila je umorna, počela je plakati i htjela se odmoriti. Međutim, roditelji su se bojali da će izgubiti kontakt s grupom i morali su nastaviti hodati. Djevojčicu su emotivno podržavali kako bi nastavili dalje svojim putem. Drugom prilikom, djeca su se smočila u rijeci, a Gulham se osjećala jako loše što nije mogla da ih presvuče u suhu odjeću.

Uz sve poteškoće, naglasila je da su ovdje upoznali ljude koji su im pomogli u mnogim situacijama, a njenoj porodici je najvažniji upis djece u lokalnu školu.

Život u pokretu stavlja ljude u brojne dileme, što je još teže kada ste roditelj i zato joj je bilo dragocjeno da dobije podršku za mentalno zdravlje u centru.

Kao majka željela je dobiti stručne savjete o roditeljskim vještinama jer se cijela porodica suočava s nesigurnošću migracijskog puta, što je posebno teško za djecu. Poštujući potrebe korisnika, Médecins du Monde je organizirao informativne sesije o odgoju djece kako bi podržali majke i očeve u pokretu. Stječući dodatna znanja kroz ove seanse, Gulham je prepoznala određene razvojne teškoće kod svog starijeg sina, te je tražila stručni savjet u Centru. Psiholozi Médecins du Monde su je podržali kroz konsultacije koje su promjene ponašanja potrebne kako bi se njezin sin podržao na najbolji mogući način.

Rekla je: “Puno mi znači što u kampu mogu dobiti stručnu podršku, a s djecom radi i psiholog. Važno je da nas redovno posjećuju i provjeravaju, osjećamo da nismo sami i da postoji podrška.”

Pristup mentalnom zdravlju i psihosocijalnoj podršci je prilagođen specifičnim okolnostima privremenih prihvatnih centara i života u pokretu, a osobama u pokretu se pruža podrška kroz grupna i individualna psihološka savjetovanja. Često uključuje pružanje prve psihološke pomoći nakon traumatskih događaja kao što su odbijanje s granice ili druge krizne situacije. Tim Médecins du Monde svoju intervenciju mentalnog zdravlja i psihosocijalne podrške temelji na principu “do not harm” (ne štetiti), a liječenje složenih psihičkih problema je postupno, budući da je kontinuirani rad s korisnicima otežan zbog njihove mobilnosti.

U partnerstvu s UNICEF-om, Médecins du Monde je pružio psihosocijalnu podršku djeci i roditeljima migrantima u centrima Unsko-sanskog kantona kroz projekat „Jačanje zdravstvenog statusa djece izbjeglica i djece migranata u Južnoj i Jugoistočnoj Evropi” financiranog od strane Evropske unije.

(unicef.org, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Njegica Balorda Moro: Šest mjeseci ljubavi

Naredna priča

Merjem Nuhić iskreno o gubitku s kojim se suočila: Trebao je to biti običan pregled

Najnovije iz VIJESTI

-->