fbpx
/

Milica Kokotović o suočavanju članova njene porodice s koronom: Od zdravlja je sve manje važno

U medijima gotovo svakodnevno možemo čuti da korona virus, a sudeći po broju novooboljelih, sve više uzima maha na svjetskom nivou. Brojke koje svakodnevno gledamo često u nama bude osjećaj panike, a svakodnevna izloženost informacijama je u domove svih nas unijela dozu neizvjesnoti i opreza. No, jeste li se ikada zapitali kako, zapravo, izgleda suočavanje s koronom? 

To zna poznata TV voditeljica Milica Kokotović koja je sa suprugom Markom i sinovima,  Filipom koji ima pet i po godina i trogodišnjim Stefanom, u julu prebolovala ovaj virus. Naime, ona je govorila za online izdanje našeg magazina, a intervju vam ovom prilikom prenosimo u cjelosti.

Ja sam jedina imala simptome, tačnije temperaturu i gubitak čula mirisa i ukusa, te sam sedam dana osjećala užasnu malaksalost, čak sam se i teško kretala. Temperatura je trajala kratko, dva ili tri dana, a čula mirisa i ukusa su mi se vratila nakon 13 dana, mada mi se ni do danas nisu u potpunosti izoštrila. Djeca, na sreću, nisu imala simptome, a bili su skoro 20 dana s nama u izolaciji. Već smo čitali o tome da djeca rjeđe obolijevaju od COVID-a i to da, kada se zaraze, uglavnom, sve prolazi asiptomatski i u našem slučaju je tako i bilo – kaže nam Milica.

Ona ne krije da je u momentu kada je saznala da su svi članovi njene porodice pozitivni na koronu osjećala strah.

Posebno je bio prisutan strah od neizvjesnosti, od toga da li će se pogoršati stanje i kako će izgledati svaki dan tokom izolacije. Slušali smo i čitali o komplikacijama koje su se javljale tokom razvoja bolesti kod pacijenata i sve me je to, prirodno, uznemiravalo. Ne možete ni da pratite vijesti, a ni da ne pratite. Zatim, tu je strah za roditelje i sve bliže ljude s kojima sam bila u kontaktu – ističe ona i objašnjava da su vodili računa o fizičkoj distanci, redovnoj dezinfekciji ruku i nošenju maski, te da ne zna kako i gdje su se zarazili.

Obzirom na to da Filip ima pet i po, a Stefan tri godine, Milica i Marko im nisu previše objašnjavali to što imaju virus.

Stefan je još mali i on, naravno, nije znao šta se dešava. Bilo mu je super što smo tokom cijelog dana provodili vrijeme zajedno i igrali se. Teško se navikao na vrtić poslije izolacije. Filip je znao za virus korona, ali ništa dublje mu nismo objašnjavali. Nije bilo potrebe da se opterećuje onim što mu ne treba. Tokom perioda u kojem smo bili zaraženi nam je, vjerovali ili ne, bilo jako zabavno. Imamo veliko dvorište ispred kuće, tako da nismo bili ograničeni samo na četiri zida i mogli smo se igrati ispred. Ja sam dosta čitala i taj period sam iskoristila da se vratim starim, dobrim klasicima. I kuvala sam. Sve što je zdravo i preporučljivo za oporavak organizma bilo je na našoj trpezi – kaže Milica.

Članovi porodice Kokotović su se liječili u toplini svoga doma, a nakon 15 dana su se retestirali, te dobili informaciju da više nemaju virus.

Svakodnevno sam se javljala ljekaru koji je pratio stanje, a osnovni zadatak bio je osnaživanje imunog sistema. Voće, povrće, vitamini, čajevi… sve je bilo prisutno u troduplim dozama. Obzirom na to da nisam imala čulo mirisa i ukusa, mogla sam bez problema da jedem sve što je zdravo, a nije ukusno. To mi je bila i jedna olakšavajuća okolnost u svemu – kaže Milica.

Zbog pozitivnih testova su se, otkriva nam, suočili s predrasudama okoline.

Ljudi vas odmah ubace u koš predrasuda. Kao što sam rekla, na sreću sam imala blaže simptome, ali su nas zvali da pitaju je li istina da smo u bolnici i da smo loše. U ljudskoj prirodi je da volimo senzacionalizam, čak i ako je nema onda izmislimo, tako da nikome ništa ne zamjeram. Poslije izolacije su nas još malo izbjegavali, ali nisam nikome objašnjavala da nema potrebe za tim i da nismo infektivni. Pustila sam da sve prođe po prirodi stvari i tako je i bilo – kaže ona.

Nakon 20 dana članovi porodice Kokotović su se vratili svojim svakodnevnim obavezama, ali su nastavili voditi računa o preporučenim mjerama zaštite uprkos tome što su prebolovali koronu.

Čim smo počeli raditi, kao i da nismo bili na odsustvu. Svakodnevica je ista kao i prije, ništa se posebno nije promijenilo. Milion obaveza nas je dočekalo odmah poslije izolacije. Iako imamo izgrađen imunitet na virus, svi smo oprezni. Izbjegavamo gužve, veća okupljanja i zatvorene prostore. Stalno peremo i dezinfikujemo ruke, a na poslu je obavezno nošenje maske i distanca. Tako da smo, što se tiče mjera predostrožnosti i dalje vrlo disciplinovani – objašnjava Milica.

Otkriva nam čemu ju je to što su prebolovali koronu naučilo.

Zanemarili smo one najljepše i najosnovnije principe života i ljubavi. Zaboravili smo da uživamo bez povoda, te da nas i sitnice čine srećnim i da su dovoljne za zadovoljstvo. Udaljili smo se prvo sami od sebe, a onda i od ostalih. Previše nas je sve materijalno okupiralo i zarobilo. Virus nam je pokazao da nismo svemogući i da je od zdravlja sve manje važno. Čuvajte, pazite i mazite svoju djecu. Grlite ih i ljubite najjače što možete. Samo ljubav je jedini pravi pokretač i zlatno pravilo ispravnog roditeljstva – zaključuje Milica.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Kidsinfo fotoreportaža: Posjetite jedno od najljepših bh. sela

Naredna priča

Andrea Tomašević Kolenda otkrila zbog čega je najviše ponosna na kćerku

Najnovije iz Celebrity roditelji

-->