fbpx

Sabina i Nada podijelile svoja iskustva s menopauzom: Ne dozvoljavamo da nam utiče na život

Menopauza predstavlja kraj fizioloških menstrualnih krvarenja, odnosno kraj reproduktivne dobi žene.

Nastupa s posljednjom menstruacijom, u prosjeku oko pedesete godine života, ali  to naravno nije nužno slučaj sa svakom ženom. Menopazu karakteriziraju određene promjene u organizmu i tijelu, dok se aktivnost jajnika stišava i dolazi do pada nivoa hormona, posebno estrogena koji je njihov glavni proizvod. Smatra se da je upravo njegov nedostatak odgovoran za mnoge psiho-fizičke promjene kod žena.

Svoja iskustva s menopauzom su za magazin “Azra” podijelile Nada i Sabina.

Moj životni moto je: “Sve što treba da prebrodiš prebrodi, ne razmišljajući šta se može desiti”. Bila to najteža bolest ili klimakterij. Ja sam kasnije dobila prvi menstrualni ciklus u 18. godini, te sam kasnije i ušla u menopauzu, u 55. godini života. Medicinski je i dokazano da će kasni klimakterij biti pretežno u osoba koje su u kasnijim godinama dobile prvi menstrualni ciklus. Nisam imala potrebe da posežem za lijekovima, jer u mom slučaju kasni klimakterij sa sobom nije nosio valunge, gojaznost, nesanice, niti probleme na nervnoj bazi. Sebe sam pronalazila u radu, sportu, rekreaciji, opuštanju sa svojim dragim osobama, s kojima inače mogu provesti vrijeme kada ne razmišljam o tom periodu. Znači, na psihičkoj bazi moraš sebe rasteretiti u ovom razdoblju – kazala je Nada.

Otkrila je da je jako bitno to kako e žena osjeća tokom ovog vremenskog perioda.

Lijepa sam, njegovana, dotjerana i mogu parirati i ženama koje su u četrdesetim godinama i koje nisu još ušle u menopauzu. Takvi osjećaju proizilaze iz unutrašnjosti čovjeka, i vlastitog razumijevanja toga šta te čeka u životu. Godine su dio nas, moramo prihvatiti ono što one sa sobom nose, jer ih ne možemo izbjeći, ali možemo zaustaviti da nam ne dolaze tako brzo – poručila je uz osmijeh Nada.

S druge strane, Sabina se s prvim simptomima menopauze suočila kada je imala 44 godine.

Ne dozvoljavam da mi utiče na život. Još se osjećam mladom i privlačnom. Upražnjavam normalno seks i sve ostale obaveze kao žena. U kući domaćica, u krevetu ljubavnica – kaže Sabina.

(azra.ba, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Jelena i Ivan, roditelji troje mališana: Naša ljubavna priča

Naredna priča

Jelena Jugović Tuncel: Lice bez bora uz zogan masažu

Najnovije iz Samo za Mamu

-->