fbpx

Iskustvo Alme iz Kaknja: Menopauza me promijenila

Menopauza predstavlja kraj fizioloških menstrualnih krvarenja, odnosno kraj reproduktivne dobi žene. Smatra se da prosječna žena u tom razdoblju provede gotovo jednu trećinu života, a neki od simptoma koji ukazuju na to da je žena ušla u ovu životnu dob su: neredovni menstrualni ciklusi, valunzi, česte promjene raspoloženja, infekcija mokraćnih kanala, vaginalna suhoća, gubitak libida i promjena tjelesne težine

Alma Kuburić iz Kaknja se s prvim simptomima menopauze suočila kada je imala 38 godina. Ne krije da joj je to bilo izuzetno stresno životno razdoblje u kojem nije znala kako da se snađe, a o ovom iskustvu je pisala za azra.ba.

S prvim simptomima menopauze, nervozom i strahom, suočila sam se kada sam imala 38 godina. Teško sam se nosila s njima, jer mi je sve to bilo aposlutna nepoznanica, a ova dva simptoma su mi teže padala od valunga. Odmah sam se kosultirala s doktorom, tačnije s više njih. Jedan mi je savjetovao da počnem uzimati tablete, a drugi da ne uzimam ništa nego da probam s konzumiranjem čajeva i proizvoda na biljnoj bazi.

Odlučila sam se za tablete i koristila lexilium i neke biljne, ali one su mi samo odgađale menopauzu u uspavljivale me. Dolazila sam i u stadij kada sam eksperimentirala na sebi s raznim lijekovima. No, onda sam shvatila da je menopauza čudo i da jednostavno moram proći kroz to. Najbitnije je suočavanje s novonastalom situacijom koja, kako dođe tako i prođe. Kada sam shvatila šta mi se dešava i suočila se s menopauzom, sve je krenulo nabolje.

Ništa nisam mogla normalno da obavljam, jer je nervoza bila stalno prisutna i sve mi je išlo na živce. Odgovarali su mi jedino poslovi koji su bili vezani za vodu, tačnije pranje suđa, veša i slično

Menopauza me puno promijenila, do te mjere da nisam bila u stanju da obavljam svakodnevne poslove, jer mi je mozak bio konstantno opterećen. Ništa nisam mogla normalno da obavljam, jer je nervoza bila stalno prisutna i sve mi je išlo na živce. Odgovarali su mi jedino poslovi koji su bili vezani za vodu, tačnije pranje suđa, veša i slično.

Moje stanje je utjecalo i na članove moje porodice, ali moja djeca su bila uz mene. Već su veliki pa su tražili po internetu i vidjeli o čemu je riječ. Iako su sinovi, mnogo su mi pomogli da ovo stanje prevaziđem.

Sada imam 48 godina i simptomi menopauze su prestali prije neke dvije godine, iako mi se po noći i sada znaju javiti valunzi. Svim ženama bih poručila da se edukuju o menopauzi, jer će im tako biti lakše da je prevaziđu. Na taj način ćete se s njom suočiti kao s nevremenom za koje znate da će proći, te da će Sunce ponovo zasjati. Meni tek sada, kada bih ponovo ušla u menopauzu, to ne bi bio bauk, jer bih znala kako se nositi s tim.

(azra.ba, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Doktor Ranko Rajović: Kome povjeriti dijete na čuvanje?

Naredna priča

Pedijatrica Zagorka Vidović za Kidsinfo: Urinarne infekcije kod djece

Najnovije iz Samo za Mamu

-->