fbpx

Dr. Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u BiH povodom Svjetskog dana djeteta: Zdravstvena kriza se ne smije pretvoriti u krizu prava djece

Svjetski samit za djecu 1990. godine okupio je globalne lidere kako bi se zajedno obavezali da osiguraju bolju budućnost za djecu. Zahvaljujući takvom opredjeljenju lidera, kroz programe vakcinacije, jednostavna rješenja kao što su oralna rehidracijska terapija za dijareju, osiguravanje čiste vode i dojenje,  spašeni su životi miliona djece širom svijeta. Slično tome, u ovom periodu je još više miliona djece, a posebno djevojčica,  pohađalo i završilo školu. Trideset godina nakon ovog samita, 2020. godine, na horizontu se nazire kriza koja bi mogla ugroziti sav napredak koji je dosad postignut za djecu.

Širom svijeta, pandemija izazvana virusom COVID 19 odnosi živote i ugrožava egzistenciju ljudi dok se zdravstveni sistemi suočavaju s ogromnim izazovima, dolazi do poremećaja u obrazovnom procesu, a porodice se bore da je prebrode. 

Skorašnja analiza pokazuje da je usljed pandemije virusa COVID-19 broj djece koja žive u višedimenzijskom siromaštvu porastao na oko 1,2 milijarde, što predstavlja povećanje broja djece koja žive u oskudici u zemljama s niskim i srednjim dohotkom od 15 posto. Pored toga, podaci pokazuju da će najugroženija djeca  najviše osjetiti socijalno-ekonomski utjecaj virusa COVID-19.

U Bosni i Hercegovini svjedoci smo teških posljedica koje pandemija ima na djecu, njihovo obrazovanje, sigurnost te na njihovu dobrobit uključujući i mentalno zdravlje, što će sve vjerovatno imati utjecaja na njihovu budućnost, a time i ljudski kapital u ovoj zemlji.  

Kako se bude razvijala ova situacija koja remeti pružanje osnovnih preventivnih i kurativnih zdravstvenih usluga, uključujući i imunizaciju djece, to može dovesti do izbijanja epidemije bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom. Djeca mogu, zbog preopterećenog zdravstvenog sistema, izgubiti život zbog drugih izlječivih bolesti i mi to moramo spriječiti.

Zajedno moramo učiniti više kako bismo osigurali da sva djeca imaju jednak pristup kvalitetnom učenju. Vlade moraju dati prioritet tome da škole ostanu otvorene i da budu sigurne za djecu, nastavnike i roditelje te istovremeno unaprjeđivati mogućnosti učenja online čime će osigurati jednake mogućnosti za marginaliziranu djecu.

Dok se roditelji širom svijeta bore za održavanje egzistencije, vlade moraju pojačati mjere socijalne zaštite kroz programe i politike koje će porodicama osigurati spasonosna materijalna davanja, zdravstvenu zaštitu, prehranu i obrazovanje.

UNICEF poziva sve vlasti, političke stranke, nevladine organizacije, pružatelje usluga, medije, međunarodnu zajednicu, privatni sektor i građane Bosne i Hercegovine na hitno zajedničko djelovanje kako bi se spriječilo da ova kriza postane kriza prava djeteta. Vlade moraju dati prioritet zdravlju i obrazovanju djece, sprječavanju nasilja nad njima i hitnim službama za djecu. Također moramo pružiti podršku djeci koja zbog bolesti mogu biti privremeno odvojena od roditelja, a istovremeno djeca izbjeglica i migranata ne smiju biti zaboravljena tokom odgovora na pandemiju COVID-19.

Mi u UNICEF-u radimo sa zajednicama, vladama i partnerima kako bismo suzbili širenje virusa COVID-19 i što više smanjili njegov socijalni i ekonomski utjecaj na djecu i njihove porodice. Stoga pozivamo svoje partnere da nam se pridruže u ostvarivanju tog cilja. Nastavimo graditi bolje, sigurnije, zdravije i mirnije okruženje i ponovo osmislimo budućnost svakog djeteta.  

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Bivša Miss svijeta dobila blizance: Rečeno mi je da vjerojatno nikada neću moći roditi

Naredna priča

Novi video Sabrine Tubić: Kilaža i napredak u trudnoći

Najnovije iz VIJESTI

-->