fbpx

Ne dojite dijete i dojenje u javnosti: U oba slučaja ste “loša” majka?

Kada žene doje u javnosti, primjećuju užasnute poglede. Ali kritiziraju se i majke koje ne doje svoju djecu. Šta je činiti? Jedna patronažna sestra razjašnjava veliku dilemu oko dojenja.

Naime, ona kaže da  kod teme dojenja žene samo mogu biti u gubitničkoj pozicij. Ako svoje dijete uopće ne doji, onda kažu: “Zašto ne dojiš dijete?” Ako doji svoje dvogodišnje ili trogodišnje dijete, onda može čuti: “Zašto još uvijek dojiš dijete?” A u javnosti je svakako najbolje da žena ne doji jer je velika vjerovatnoća da će biti suočena s užasnutim, gadljivim ili omalovažavajućim pogledima.

Biti dobra majka nema nikakve veze s time dojite li ili ne –  govori  Christina Kulle iz Magdalensberga.

Ona iz iskustva zna da kod teme dojenja na ženama leži ogroman pritisak.

I pritom je stres posljednja stvar koju novopečene mame trebaju – kaže.

DOJENJE JE, PREMA WHO-u, NAJBOLJE ZA BEBU

Ne samo Svjetska zdravstvena organizacija nego i mnogi ljekari i patronažne sestre preporučuju dojenje. I to na najmanje šest mjeseci. Ali zašto? Stručnjakinja Kulle objašnjava to na sljedeći način:

Dojenje je prirodan proces i prirodni sastav majčinog mlijeka je savršeno usklađen s potrebama bebe. Uz to fizički kontakt tijekom dojenja potiče vezu između majke i djeteta kao i regresijske procese u tijelu majke. I da, mnoge žene jednostavno uživaju u dojenju svog djeteta – kaže.

POSTOJE LI ŽENE KOJE NE MOGU DOJITI?

Naravno. Za to postoji nekoliko razloga kao što su specifične fizičke karakteristike majke ili bebe, a to što ne dojite može biti i stvar odluke. No, može biti i to što je ponekad početak dojenja u bolnici malo klimav. U tom slučaju je od pomoći poznavati biološke činjenice. Naprimjer, može potrajati nekoliko dana dok se ne pokrene laktacija. Normalno je između tri do šest dana. Prvo mlijeko koje se do tada proizvodilo je energetska porcija koja je sasvim dovoljna za mali želudac dojenčadi. Često se početni problemi s dojenjem mogu otkloniti uz pomoć patronažne sestre, a ponekad je pitanje strpljenja i vježbe dok se ne uspostavi pravilna laktacija. I ako svejedno ne uspije? Onda žena nerijetko sebe optužuje.

Očaj mnogih žena, kada stvari s dojenjem ne žele funkcionirati, je ogroman. Prebacuju sebi da su loše majke. To je naravno glupost –  govori stručnjakinja.

3 SAVJETA ZA DOJENJE

Mir, mir, mir

Majka i dijete nakon poroda trebaju vrijeme za odmor i prilagodbu. To bi  vrijeme majka trebala svjesno uzeti i priuštiti samoj sebi. Konkretno to znači da mobitel, kuća i druge ometajuće stvari mogu čekati. Sada se sve vrti isključivo oko vas i vašeg malog blaga.

Pomoć patronažne sestre

Patronažne sestre dolaze u kućnu posjetu te prate majku i dijete u razdoblju poslije poroda. Ona poznaje sve trikove dojenja, može ocijeniti koji su razvoji dobri i normalni i nesigurnim ženama odgonetnuti brige.

Svakom bih savjetovala da se prepusti toj pomoći – govori Kulle.

Vježbom do majke kraljice

Dojenje je proces učenja i uspjet će samo uz redovnu vježbu.

Stoga bebu uvijek iznova prislonite na grudi, iako na prvu možda ništa ne funkcioniše. Može potrajati nekoliko dana do početka laktacije, a i beba uči pravilno sisanje, ali je svaki korak ka tome važan i neophodan. Nemojte prebrzo odustajati –  poručuje Kulle.

I na kraju zapamtite, to da li dojite svoje dijete vas ne čini lošom, odnosno dobrom majkom.

(activebeauty.ba, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Amel Tuka očekuje drugo dijete

Naredna priča

Mirka Vasiljević: Duže mi je trajala vožnja do bolnice nego sam porođaj

Najnovije iz Dojenje

-->