fbpx
/

Pedijatrica Zagorka Vidović za Kidsinfo: Kako i čime očistiti začepljen nos kod beba?

Pedijatrica prim. dr  Zagorka Vidović iz Doma zdravlja u Šipovu za Kidsinfo piše o začepljenom nosu kod beba, tačnije o uzrocima i efikasnim metodama za čišćenje.

Začepljen nos je čest simptom prisutan kod gotovo svih respiratornih bolesti. Vrlo je neugodan, a kod manje djece može biti i ozbiljan problem jer otežava disanje, ali i hranjenje, te ometa san.

Zašto se bebi zapuši nosić?

Virusi su ubjedljivo prvi na listi „zapušivača“ bebinog nosa. „Uvale“ se u finu bebinu sluzokožu nosa, gdje se nesmetano razmnožavaju. Te viruse donose starije bate i seke, ali i mame i tate, kao i brojna familija i prijatelji. Bebin imunitet je veoma oskudan, tako da veoma mala količina virusa može da začepi nosić. Kod malih beba zapušen nosić može biti veliki problem koji vodi ka bronhiolitisu, odnosno nakupljanju katara i kašlju.

Osim virusa, nosić mogu začepiti i prašina, bakterije, duvanski dim, alergije, uvećan treći krajnik…

Dugotrajno zapušen nosić može dovesti do komplikacija i to:

  1. Zapaljenja srednjeg uha jer dolazi do zapušenja Eustahijeve tube. Normalno isticanje finog sekreta iz srednjeg uha u grlo je onemogućeno, nakuplja se u srednjem uhu i idealna je podloga za razvoj bakterijske infekcije.
  2. Bolovi u uhu se javljaju zbog pritiska koji se javlja tokom gutanja, duvanja nosa ili promjene nadmorske visine. Bubne opne su opremljene velikim brojem nervnih završetaka, pa je ovo veoma bolno.

Kako se nosić pravilno čisti?

Fiziološki rastvor je osnovni lijek za čišćenje nosa, može se dugo koristiti i nema štetnih nuspojava. Za svaku nozdrvu ne treba više od 1 ml fiziološkog rastvora, a kod beba u prvom mjesecu života dovoljno je 0,5 ml za svaku nozdrvu. Glavica mora biti postavljena u stranu, jer se tako izbjegava nepotrebno slivanje veće količine fiziološkog rastvora niz grlo. Uvijek se ispira „gornja“ nozdrva. Ne treba snažno i brzo ubrizgati rastvor u nos, već nježno i lagano. Napraviti pauzu od oko pola minute između jedne i druge nozdrve. Ako se beba zagrcne, podignite je i polako okrenite naprijed, s glavicom lagano ukošenom na dole.

Hipertoni slani rastvori, takođe mogu pomoći u odčepljivanju nosa, ali se vremenski koriste kratko, svega nekoliko dana. Mogu se koristiti već kod odojčeta od mjesec dana, ali je uvijek neophodno pridržavati se uputstva proizvođača u kojem je definisano za koji je uzrast rastvor namijenjen.

Dekongestivi koji sadrže aktivnu supstancu, odnosno nazalni sprejevi s njima,  se ne preporučuju za upotrebu. Pedijatri ih ne preporučuju kod male djece, a često ih ne savetuju ni kod starije. Osim što nisu pretjerano efikasni, mogu da izazovu kontra-efekat, tačnije nakon kratkotrajnog poboljšanja nastupa još veća blokada nosa. Ovo stanje se zove medikamentni rinitis i nastupa već nakon nekoliko dana uzastopne primjene dekongestiva. Zato ih je najbolje primjenjivati tek od navršene 4. godine starosti.

Bijeli šljez (Althaea officinalis) se smatra jednim od najboljih sredstava za oblaganje sluznice nosa zahvaljujući visokom sadržaju sluzi. U medicinske svrhe koriste se najviše korijen i list. Korijen obiluje biljnom sluzi, pektinom i taninom, a list uz sluz, sadrži flavonoide i minerale. Jedna velika kašika korjena bijelog šljeza prelije se sa 2 dcl hladne vode i ostavi da odstoji na sobnoj temperaturu 2 h. Nakon toga se procijedi, lagano zagrije do temperature tijela i taj macerat se svaka 2 h ukapava u bebin nosić. Može se koristiti od rođenja.

Majčino mlijeko se u prvom mjesecu života može uštrcati bebi u oči (kod konjunktivitisa) i nosić (kod zapušenog nosića). Idealne je temperature, a deluje isto kao slani rastvor i razrjeđuje sekret. Sadrži snažna antivirusna tijela (monolaurin, laktoferin, vitamin A). To znači da se majčino mlijeko direktno bori protiv virusa. Majčino mlijeko je uvek dostupno i besplatno je. Može se direktno ukapati par kapi u bebin nosić ili pomoću izdajalice i šprica. Beba treba da leži na leđima dok se par kapi ukapava u nosić. Obično nakon ukapavanja beba se zakašlje ili kihne, i izbaci sluz.

Nakon ukapavanja bilo koje od gore navedenih supstanci, poželjno je pumpicom aspirirati sadržaj iz bebinog nosića.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Dijana Radonjić: Dom pun ljubavi i srećna djeca

Naredna priča

Mirka Vasiljević o četvrtoj trudnoći: Želim da rodim djevojčicu

Najnovije iz BEBE

-->